Thu. May 13, 2021
ћирилица /latinica

U Nišu vakcinisano 120 članova organizacije “Ilidžanski borac”

Izvor: Srna

Članovi Boračke organizacije “Ilidžanski borac” iz Republike Srpske, njih 120, vakcinisani su danas protiv virusa korona u Nišu.

Predsjednik te organizacije Goran Šehovac rekao je da je glavni povod njihovog dolaska u Niš otkrivanje spomen-ploče sa imenom doktora Miodraga Lazića u niškom Urgentnom centru, ali je ovo ujedno bila prilika da se ljudi vakcinišu.

Vakcine za članove organizacije “Ilidžanski borac” obezbijedilo je Udruženje penzionisanih pripadnika Vojske i vojnih veterana Srbije posredstvom Ministarstva za rad, zapošljavanje i boračka pitanja Srbije, prenio je portal “Niške vesti”.

U Urgentnom centru Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu danas je otkrivena spomen-ploča sa imenom čuvenog srpskog ratnog hirurga Miodraga Lazića, koji je tokom ratova devedesetih godina prošlog vijeka spasavao živote u Republici Srpskoj Krajini i Republici Srpskoj.

Na spomen ploči sa urezanim likom doktora Lazića piše: “Otišao sam časno i pošteno. Stajao sam na prvoj liniji. Primarijus dr Miodrag Lazić 10.4.2021. Hvala. Ponosna Srbija. UKC Niš”.

Urgenti centar Univerzitetsko-kliničkog centra Niš ponio je ime doktora Lazića.

Direktor Urgentnog centra u Nišu hirurg Miodrag Lazić preminuo je 14. aprila 2020. godine od posljedica infekcije virusom korona.

Doktor Lazić je u avgustu 1991. godine napustio mjesto hirurga u Nišu i zaputio se u tadašnju Republiku Srpsku Krajinu.

Kao hirurg je učestvovao u proboju koridora u junu 1992. godine, a potom se kao dobrovoljac javio u ratnu bolnicu “Koran” na Palama u Republici Srpskoj.

Doktor Lazić jedan je od osnivača ratne Bolnice “Žica” u Blažuju kod Sarajeva, takoreći na samoj liniji fronta.

Ostao je tamo punih 40 mjeseci kao jedini hirurg na području tadašnjeg Srpskog Sarajeva, gdje je obavio više od 3.500 operacija pod punom anestezijom.

Sjećanja iz rata zapisao je u knjizi koju je objavila SRNA “Dnevnik ratnog hirurga”.

O njemu je snimljen i istoimeni dokumentarni film.

Godine 1994. dobija zvanje primarijusa. Za rad u Republici Srpskoj, blaženopočivši patrijarh Pavle odlikovao je doktora Lazića Ordenom Svetog Save.

Filter 2019