Thu. May 13, 2021
ћирилица /latinica

Usvojen izvještaj o radu načelnika opštine Pale u 2020.

Autor: FILTER/D.L.

Odbornici Skupštine opštine Pale većinom glasova usvojili su Izvještaj o radu načelnika u 2020. godini.

Boško Jugović je istakao da je, uprkos svim problemima koje je izazvala vanredna situacija u vezi sa virusom korona, zadovoljan proteklom godinom.

„Izvještaj o radu načelnika za 2020. godinu jeste specifičan zato što je ta godina okarakterisana lošim punjenjem budžeta. Imali smo panedmiju virusa korona i gledali smo da prioritet bude stanovništvo, podsticaji kroz sve kategorije, pomoć Domu zdravlja i svima onima kojima je trebala pomoć i tu se trošila većina sredstava”, rekao je načelnik opštine Pale.

Dodao je da je svjestan manjeg zastoja u dijelu koji se odnosi na investicije.

“Zhvaljujući kreditnom aranžmanu od prošle godine, uspješno ćemo u toku ove godine nastaviti sa izgradnjom parka, obdaništa, toplovoda za izmještanje Toplane, ali i ostalih investicija koje smo planirali”, pojasnio je Jugović.

Predrag Blagojević, istakao je da je klub odborniak DEMOS-a podržao rad načelnika uz nekoliko prijedloga za koje smatraju da će doprinijeti poboljšanju. Prvi prijedlog se odnosi na finansijsku pomoć Domu zdravlja, dok je drugi u vezi sa stanjem putne mreže.

„Nismo zadovoljni iznosom koji je u 2020. godine doznačen Domu zdravlja Pale. Mi znamo da je pandemija još uvijek u toku . Ta sredstva ne premašuju 1,4% ukupnog budžeta i predložili smo da se to nadoknadi u ovoj 2021. godini. Drugo, kao i svi građani Pala tako i mi bez obzira što smo dio vladajuće većine, imamo uvid za stanje na putevima a ono je nezadovoljavajuće, skoro katastrofalno. Predložili smo da se ide prema Vladi Republike Srpske i Putevima RS, da se pod hitno pristupi rekonstrukciji puta Pale-Podgrab i Podgrab-Vrhprača, ta dva puta su u katastrofalnom stanju. Takođe, da se asfaltira konačno put do Dvorišta i od hotela „Turist“, koji je bio zaobilaznica tokom renoviranja tunela Kalovita brda, da se u potpunosti ponovno presvuče asfaltnim slojem”, rekao je Blagojević.

Načelnik opštine Pale Boško Jugiović istakao je da će prihvatiti prijedlog da se u ovoj godini poveća iznos namijenjen Domu zdravlja.

Igor Tošić, odbornik PDP-a,  istakao je da nisu podržali Izvještaj o radu načelnika opštine jer u 2020. nije realizovan nijedan projekat.

„Postoji par stvari koje su započete a vidjećemo da li će biti završene. Mislimo da opština Pale, kao jedna od najvećih gradskih opština i koja ima najveći potencijal zahvaljujući Jahorini, nije adekvatno odgovorila na polju turizma i da se nije uložilo u dodatne sadržaje. To je Opština Pale po nadležnosti trebala da uradi, a to je izrada infratsrukture u oblasti kanalizacionih voda i proširenje vodovoda, da bi se investicije na Jahorini mogle nastaviti”, rekao je Tošić.

Predsjednik Skupštine opštine Pale Damjan Škipina smatra da nije opravdan stav odbornika opozicije koji nisu podržali Izvještaj o radu načelnika. Iako je iza nas teška godina, Pale prednjače u odnosu na susjedne opštine po pitanju pomoći građanima, socijalnih davanja i pomoći privredi, smatra Škipina.

„Nisu na mjestu sugestije da je trebalo obustaviti određene kapitalne projekte koji su u toku u Palama. Mislim da smo na dobrom putu da od Pala napravimo jednu zaista lijepu gradsku sredinu i mi, bez obzira na tešku situaciju, moramo održati kontinuitet i završiti određene investicione cikluse i dovesti ih do kraja. Radi se o velikim kapitalnim projektima koje nije moguće i nije realno završiti za jednu građevinsku sezonu“, naveo je Škipina.

Filter 2019