Mon. Apr 12, 2021
ћирилица /latinica

Usvojeni izvještaji o radu preduzeća čiji je osnivač grad

Izvor: Srna

Odbornici Skupštine grada Istočno Sarajevo usvojili su izvještaje o radu i finansijskom poslovanju u prošloj godini preduzeća čiji je osnivač grad, kao i plan poslovanja za ovu godinu.

Usvojeni su izvještaji o radu i finansijskom poslovanju u prošloj godini, te planovi poslovanja za ovu godinu Agrarnog fonda Istočno Sarajevo, Matične biblioteke, Turističke organizacije “Jahorina”, “Gradske radio-televizije” Istočno Sarajevo, Gradske razvojne agencije.

Na današnjoj sjednici odbornici su usvojili i izvještaj o utrošku finansijskih sredstava datih srednjim školama u 2020. godini i plan utroška za 2021. godinu po budžetu grada Istočno Sarajevo.

Zamjenik gradonačelnika Istočnog Sarajeva Danko Vučetić rekao je da je to oko 500.000 KM grant sredstava, koje svake godine grad izdvaja za finansiranje materijalnih troškova četiri srednje škole u kojima se prošle godine školovalo 2.010 učenika.

Odbornici su prihvatili informaciju o stanju boračko-invalidske zaštite na području Istočnog Sarajeva.

Vučetić je naveo da je izdvajano svako godine 150.000 KM za rad boračkih organizacija na području grada, i to za stimulacije, subvencije i pomoći borcima, te 7.000 KM za rad Regionalne boračke organizacije.

“Sve članice grada izdvajale su znatna sredstva za osnovna i dopunska prava boraca koja su iznosila u prošloj godini oko 500.000 KM, a grad je aktivno radio na obilježavanju značajnih datuma iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata”, istakao je zamjenik gradonačelnika.

Vučetić je naveo da je u ovoj godini planirano 50.000 KM za spomenik žrtvama NATO bombardovanja, kao i određena sredstva za “Kapiju grada”, odnosno za njeno idejno rješenje, u vrijednosti od 10.000 KM.

On je podsjetio da su aktivnostima grada Istočno Sarajevo i poslanika sa ove regije, a odlukom Vlade Republike Srpske, Srpsko vojničko spomen-groblje Mali Zejtinlik, te spomen-kosturnica na Vracama, postali od posebnog istoriskog značaja za Republiku Srpsku.

Odbornik SDS-a u Skupštini grada Istočno Sarajevo Goran Šehovac zahvalio je za sredstva za izgradnju spomenika za žrtve NATO bombardovanja.

“Građani Istočnog Sarajeva, a tadašnjeg Srpskog Sarajeva zaslužili su takav spomenik”, istakao je Šehovac, te izrazio zadovoljstvo što su izdvojena sredstva za idejno rješenje “Kapije grada”, koja će povezivati opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža na lokalitetu šetalište “Dr Miodrag Lazić”.

Prema njegovim riječima, ova kapija će imati više vrijednosti, a jedna je da će biti muzejskog karaktera, jer je tu predviđen muzej, posvećen svim sarajevskim Srbima koji su izašli iz Sarajeva.

Odbornici su usvojili i informaciju o izdatim ekološkim dozvolama na području grada Istočno Sarajevo za proteklu godinu, kao i odluku o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnim naknadama i odluku o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnim taksama na području grada.

Na sjednici su imenovani članovi Upravnog odbora Gradske razvojne agencije Istočno Sarajevo.

Konstitutivna sjednica Skupštine grada Istočno Sarajevo trebalo bi da bude održana oko 15. aprila.

Filter 2019