Fri. Jul 30, 2021
ћирилица /latinica

Trg Republike Srbije: U toku multimedijalna izložba Matične biblioteke

Izvor: Srna

Matična biblioteka Istočno Sarajevo organizovala je danas na Trgu Republike Srbije multimedijalnu izložbu na kojoj je hronološki prikazan nastanak i razvoj knjige – od pojave papira, preko štamparske prese, pa sve do savremenih elektronskih knjiga.
Izložba, čiji su autori Borjana Srdanović, Dragana Stanušić i Zoran Tanić, organizovana je povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava, u saradnji sa Opštinom Istočno Novo Sarajevo.

Srdanovića je rekla da je poseban akcenat stavljen na značaj Cetinjske i Goraždanske štamparije, koje predstavljaju temelj srednjovijekovnog identiteta na ovim prostorima.

“U okviru izložbe, istaknut je i značaj stare i rijetke knjige koje su sastavni dio fonda Matične biblioteke, a neke od njih su “Hajduk Stanko” Janka M. Veselinovića, “Geografski položaj Srbije” Jovana Cvijića, te prvo izdanje “Travničke hronike” Ive Andrića”, navela je Srdanovićeva.

Multimedijalna izložba traje oko 20 minuta, a biće prikazivana do kraja aprila kako bi je vidjelo što više građana.

“Matična biblioteka Istočno Sarajevo na razne načine pokušava da animira građane kako bi u što većem broju postali njeni korisnici, da im ukaže na značaj knjige i čitanja, te da obogati kulturni život koji nije na zavidnom nivou”, rekla je bibliotekar Slađana Bratić.

Bratićeva je rekla da je osim ove izložbe, za sve ljubitelje knjige organizovan i promotivni upis po cijeni od pet KM, koji će trajati do kraja naredne sedmice.

“Pored pristupa fondu od 118.000 knjiga, našim članovima je omogućen pristup i svim drugim bubliotečkim sistemima u Republici Srpskoj, a imaju pravo i na korištenje svih naših čitaonica, te stručnu pomoć pri odabiru literature koja im je neophodna”, rekla je Bratićeva.

Ona je posebno naglasila njihova nastojanja da određenim ustanovama i drugim bibliotekama na području Sarajevsko-romanijske regije, ali i Republike Srpske, pomognu pri obnovi knjižnog fonda.

Bratićeva je rekla da će danas zatvoru u Vojkovićima pokloniti 400 knjiga za njihovu biblioteku u osnivanju.

Svjetski dan knjige i autortskih prava proglašen je 23. aprila 1995. godine na Generalnoj konferenciji Uneska u Parizu, kada ga je prihvatilo oko 80 zemalja.

Za dan obilježavanja značaja knjige odabran je dan smrti dva velika evropska pisca, Migela de Servantesa i Viljema Šekspira.

Filter 2019