Sat. Apr 17, 2021
ћирилица /latinica

Strane sudije i dalje nepoželjne

Izvor: Glas Srpske

Odluka kojom je odbijen zahtjev bošnjačkih delegata u Vijeću naroda RS za ocjenu ustavnosti Zakona o stvarnim pravima je ispravna, a posebno je važan stav sudija naveden u tački 53. ove odluke koji kaže da se “ne može tvrditi da je sva državna imovina neophodno imovina države BiH, odnosno ranije SFRJ ili SR BiH u smislu Zakona o zabrani raspolaganja”.

Nakon odluke o Zakonu o stvarnim pravima, bošnjački delegati dobili su još jedan hladan tuš od Ustavnog suda BiH na istoj sjednici, jer je odbijen i zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o republičkoj upravi kojim su pokušali da ospore ime Ministarstva za evropske integracije i regionalnu saradnju.

Ipak, sagovornici “Glasa Srpske” ističu da ovakve odluke ne smiju biti presedan, te da stav institucija Republike Srpske da strane sudije treba da napuste Ustavni sud BiH ostaje nepromijenjen.

Bošnjački delegati u Vijeću naroda su sve zahtjeve za ocjenu ustavnosti posljednjih godina podnosili pozivajući se, između ostalog, na stav I/1 Ustava BiH, a koji u prvoj rečenici kaže da “BiH nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu”, ali su zanemarivali činjenicu da taj dio Ustava govori samo u njenom međunarodnom priznanju i djelovanju prema spolja, jer se u nastavku istog člana dodaje “sa izmijenjenom unutrašnjom strukturom prema odredbama ovog Ustava”.

Dakle, unutrašnja struktura regulisana je potpisivanjem Dejtonskog sporazuma, a on predviđa postojanje “dva državotvorna entiteta”, zbog čega je pozivanje bošnjačkih delegata na “kontinuitet tzv. Republike BiH” potpuno iracionalan.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać istakla je za “Glas Srpske” da su ove dvije odluke dobre i da je Ustavni sud napokon po pitanjima prava upravljanja, korišćenja i raspolaganja nad nepokretnostima donio odluku u skladu s Ustavom, te da se nada da će tako biti i u budućnosti.

– I po pitanju ovog drugog zakona raduje činjenica da su se sudije kretale u okviru Ustava i da su donijeli ovakvu odluku. Međutim, Sud je često bio nedosljedan i zbog toga ne treba dizati pretjeranu euforiju zbog ovih odluka. One su dobre, ali ne smiju postati presedan. Naravno, Srpska i njeni predstavnici ne odustaju od zahtjeva da strane sudije treba da napuste ovu instituciju – rekla je Novaković Bursać.

Sa ovim stavom saglasan je i predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, koji je u izjavi za naš list istakao da je Ustavni sud konačno presudio u okviru zakona i u skladu sa Ustavom BiH.

– To, ipak, ne mijenja stav Narodne skupštine, ali i drugih institucija RS da strane sudije moraju da napuste Ustavni sud BiH i ovu instituciju prepuste domaćim sudijama – rekao je Čubrilović za “Glas Srpske”.

Zahtjevi

Sedam bošnjačkih delegata u Vijeću naroda RS podnijeli su niz zahtjeva za ocjenu ustavnosti zakona Republike Srpske pred Ustavnim sudom BiH, a u narednom periodu ova institucija odlučivaće o sudbini zakonodavnih akata po pitanju šuma, visokog obrazovanja i tehničkih propisa.

Sagovornici “Glasa Srpske” istakli su da je od svih zahtjeva najvažniji onaj koji se tiče šuma, jer se njime pokušava oduzeti vrijedno prirodno bogatstvo i prebaciti na nivo BiH.

Filter 2019