Fri. Jul 30, 2021
ћирилица /latinica

”Sokolov put”- temelj turističkog razvoja Romanije

Izvor: Srna

Via ferata “Sokolov put” je sadržaj koji je u turističkom smislu probudio planinu Romaniju i postao temelj budućeg razvoja ovog velikog turističkog potencijala, izjavio je direktor Turističke organizacije “Jahorina” grada Istočno Sarajevo Igor Tošić.

Tošić je na današnjem otvaranju sezone na “Sokolovom putu” na Romaniji rekao da je ovaj događaj izazvao veliko interesovanje i istakao da su stigli planinari i penjači iz Srbije i Crne Gore, ali i cijele BiH.

“Projekat je finansiran iz sredstava EU i Njemačke. Sadržaj je svakako jedinstven u BiH i regionu, jer sadrži dva viseća mosta, a urađen je po evropskim standardima i garantuje bezbjednost”, istakao je Tošić.

On je rekao da je posjetiocima ove destinacije potrebna samo odgovarajuća oprema za penjanje, ali ne i neko posebno iskustvo, te dodao da im je na raspolaganju besplatnih 10 setova za penjanje.

“Svi oni koji dođu prvi put na ovu destinaciju, budu upoznati sa rukovanjem opreme, nakon čega mogu da uživaju u adrenalinskom i atraktivnom sadržaju koji nudi”, rekao je Tošić.

Tošić je naglasio da je Via ferata “Sokolov put” na Romaniji sadržaj otvorenog tipa, dostupan svima, kao i da ne služi u komercijalne svrhe.

On je rekao da je Turistička organizacija “Jahorina” planirala da u tekućoj godini postavi brojač-kameru, da bi imala validne podatke koje bi mogla da koristi prilikom apliciranja za neke nove projekte, ali i za unapređenje sadržaja na “Sokolovom putu”.

Via ferata je dio projekta u okviru “Uživaj u Sarajevu – Romanijska regija” /Enjoy Sarajevo-Romanija region/, koji zajednički sprovode Turistička organizacija “Jahorina”, Gradska razvojna agencija Istočno Sarajevo, Privredna komora Republike Srpske i kompanija “Stanišić” sa Pala.

Njegova ukupna vrijednost iznosi 258.000 evra, od čega je EU izdvojila više od 200.000 evra bespovratnih sredstava.

Filter 2019