Fri. May 14, 2021
ћирилица /latinica

Slovenački portal objavio navodni ”non paper”: Srpska Srbiji, Kosovo Albaniji, hrvatski kantoni Hrvatskoj

Izvor: Glas Srpske

Slovenački portal Necenzurisano objavio je navodni ”non paper”, odnosno neslužbeni diplomatski dokument koji govori o ideji pristupanja Republike Srpske Srbiji i ujedinjenju Kosova s Albanijom.

Od ponedjeljka se u regionu spekuliše o tome da li je slovenački premijer Janez Janša zaista poslao neslužbeni diplomatski dokument u Brisel, koji govori o novom crtanju granica na području bivše Jugoslavije.

-Niko službeno nije potvrdio da je predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel od Slovenije dobio dokument takvog sadržaja. Ali neslužbeni diplomatski dokument koji predviđa raspad BiH, pripajanje Republike Srpske Srbiji i ujedinjenje Kosova s ​​Albanijom zapravo postoji – piše Necenzurisano, a prenosi Kliks.

Prema njihovim informacijama, dokument pod nazivom ”Zapadni Balkan – put naprijed” primljen je u kabinet Mišela u februaru, a ko ga je napisao ne zna se.

Prema izvorima slovenačkih novinara, sigurno nije skrojen u Ministarstvu spoljnih poslova Slovenije.

-Dio njegovog sadržaja mogao je biti napisan, prema nekim informacijama, u Budimpešti. Ipak, u briselskim diplomatskim krugovima o njemu se govori kao o ”slovenačkom” dokumentu, jer je navodno Janšin kabinet učestvovao u slanju na razne adrese. Budući da se radi o neslužbenom diplomatskom dokumentu namijenjenom komuniciranju različitih stavova i inicijativa bez službenog karaktera, nema ni glavu ni potpis. Došao je do Mišela mimo službene diplomatske pošte, pa se njegovo postojanje može u bilo kojem trenutku javno poreći – tvrdi portal.

Zato, kako navodi Necenzurisano, to nije službeni stav Slovenije, već samo jedan od neformalnih prijedloga za moguće rješenje pitanja koja se tiču ​​zemalja bivše Jugoslavije.

Dokument koji nje objavio slovenački mediji u uvodu spominje ”neriješena nacionalna pitanja Srba, Albanaca i Hrvata”, koja su se pojavila nakon raspada Jugoslavije. Autori dokumenta ističu da čak i nakon uspostavljanja mira nakon završetka ratova, obećanih evropskih perspektiva i napretka Sjeverne Makedonije i Crne Gore u ovom pravcu u regionu, ”ključna pitanja ostaju neriješena”.

Ključni dio navodnog ”non papera” su predložena ”rješenja” za prethodo opisane probleme, a to su ujedinjenje Kosova i Albanije, ujedinjenje većine teritorije Republike Srpske sa Srbijom.

-Srpsko nacionalno pitanje može se u velikoj mjeri riješiti pripajanjem dijela Republike Srpske Srbiji. U ovom slučaju, Srbija je spremna pristati na ujedinjenje Kosova i Albanije – navodi se u dokumentu.

Prema njemu, hrvatsko nacionalno pitanje može se riješiti spajanjem većine hrvatskih kantona u BiH s Hrvatskom ili davanjem posebnog statusa hrvatskom dijelu BiH.

-To bi Bošnjacima dalo nezavisno funkcionirajuću državu i preuzeli bi punu odgovornost za nju. Na referendumu bi ljudi odlučivali da li će se pridružiti EU ili budućnosti izvan EU (slijedeći primjer Turske). Za sada velika većina Bošnjaka podržava u perspektivi EU, a u naglom porastu turskog uticaja i radikalnog islama, situacija bi se mogla drastično pogoršati u sljedećoj deceniji – stoji u objavljenim dokumentu.

Prema autorima ”non papera”, ova ”rješenja” ubrzala bi pregovore o članstvu zemalja Zapadnog Balkana u EU i NATO-u.

Politicki.ba je objavio prije nekoliko dana da je Janša u Brisel uputuo non paper koji podrazumijeva promjene granica, a između ostalog i otcjepljenje Republike Srpske, kao i prekrajanje granica u Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji.

Janša se potom oglasio na Tviteru, te naveo da se posljednji put susreo sa predsjednikom Savjeta Evrope Šarlom Mišelom prošle godine i dodao da je teško da mu je bilo šta fizički mogao predati u februaru ili martu ove godine.

– Slovenija ozbiljno traži rješenja za razvoj regije i EU perspektivu zemalja Zapadnog Balkana, a ovakvim navodima se pokušava se spriječiti taj cilj – rekao je Janša.

Filter 2019