Wed. Apr 21, 2021
ћирилица /latinica

Sa privrednicima o unapređenju poslovnog ambijenta u Istočnom Sarajevu

Izvor: Srna

Predstavnici Investiciono razvojne banke /IRB/ i Garantnog fonda Republike Srpske i grada Istočnog Sarajeva danas su privrednicima sa ovog područja predstavili kreditne linije namijenjene oporavku privrede od posljedica pretrpljenih zbog pandemije virusa korona, ali i njenom daljem razvoju.

Direktor IRB-a Dražen Vrhovac rekao je da je na okruglom stolu u Istočnom Sarajevu promovisan najnoviji aranžman ove finansijske institucije sa Svjetskom bankom vrijedan 20,5 miliona evra, a koji je posvećen mikro, malim i srednjim preduzećima pogođenim posljedicama zbog virusa korona.

“Osnovni uslov će biti poređenje zadnjeg kvartala 2019. godine sa zadnjim kvartalom 2020. godine, pri čemu minimalan pad mora biti 20 odsto”, rekao je novinarima Vrhovac.

On je precizirao da će sredstva biti namijenjena za nabavku osnovnih i obrtnih sredstava privrednika, s tim da će kroz ovu kreditnu liniju privrednicima biti omogućeno da 20 odsto sredstava koriste za refinansiranje postojećih obaveza.

Navodeći da je ovo prvi od planiranog niza sastanaka sa privrednicima širom Srpske, Vrhovac je ocijenio da se radi o najboljem načinu kako bi čule potrebe i problemi privrednika, ali i kako bi IRB predstavio svoje programe.

“Iza nas je godina dana pandemije, koja je prouzrokovala velike probleme”, istakao je Vrhovac i podsjetio da je IRB još u martu prošle godine reagovao sa setom mjera koje je odobrila Vlada Srpske, a koje se ogledaju u sniženju kamata za 0,5 odsto na sve kreditne linije, kao i dodatnim grejs periodima, moratorijuma i dodatnim rokovima.

Direktor Garantnog fonda Republike Srpske Radivoja Krčmar naveo je da je Vlada Srpske prošle godine usvojila program mjera podrške privrednim subjektima za umanjenje štete od posljedica virusa korona, kojima je predviđeno davanje garancija bankama u iznosu od 70 odsto za odobrena kreditna sredstava preduzećima koja su pretrpjela štetu.

“Za mikro, mala i srednja preduzeća planiran je iznos od 50.000 do 400.000 KM na sedam godina i to je zaživjelo. Mi to radimo već četvrti mjeseca i rezultati su dobri, sa devet komercijalnih banaka koje posluju u Republici Srpskoj i dvije mikrokreditne organizacije već je ugovoreno 160 miliona KM kredita koje će one odobriti od svojih sredstava”, rekao je Krčmar i dodao da postoji veliki inters privrednika za ova sredstva.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izjavio je da je sastanak za oko 50 privrednika sa područja šest gradskih opština sa predstavnicima IRB-a i Garantnog fonda organizovan kako bi im se predočilo šta rade ove dvije institucije Srpske i koji su im finansijski instrumenti dostupni za proširenje odnosno nastavak poslovanja.

“Okupili smo predstavnike svih djelatnosti”, izjavio je Ćosić, navodeći da je privredni sektor u Istočnom Sarajevu izuzetno raznovrstan, od građevinarstva, turizma, ugostiteljstva, trgovine, do drvoprerađivačke i metalne industrije.

On je ocijenio da je trenutno najinteresantnija kreditna linija IRB-a od 20,5 miliona evra, pogotovo što je namijenjena sektoru privrede koji je trpio gubitke u vrijeme virusa korona.

“Ne treba zanemariti i druge investiciono-poslovne linije IRB-a i siguran sam da će privrednici naći odgovarajući stepen interesovanja u njima”, zaključio je Ćosić.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva istakao je da saradnja koju lokalne zajednice ostvarju sa Vladom Republike Srpske i njenim institucijama predstavlja pravi način koji može dovesti do konkretne pomoći u sektoru privrede.

Okruglom stolu prisustvovao je i gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović, koji je najavio da će sljedeći ovakav skup biti održan u Prijedoru.

On je istakao da se radi o jako dobroj inicijativi IRB-a da promoviše kreditne linije privrednicima kako bi se pospiješio privredni razvoj.

Filter 2019