Fri. Jul 30, 2021
ћирилица /latinica

Saradnja univerziteta iz Republike Srpske i Republike Koreje

Izvor: FILTER

Univerzitet u Istočnom Sarajevu (UIS), Univerzitet u Banjoj Luci i prestižni Hankuk univerzitet za strane jezike sa sjedištem u Seulu i kampusom u gradu Jonginu /Yongin/, posredstvom Ambasade Bosne i Hercegovine u Japanu koja nerezidentno pokriva i Republiku Koreju, potpisali su danas Sporazum o saradnji koji precizno definiše pravce zajedničkih aktivnosti u narednih pet godina.

Obzirom na okolnosti izazvane pandemijom COVID-19 i nemogućnosti ličnog prisustva rukovodstva ova tri univerziteta na zajedničkoj ceremoniji potpisivanja, sporazume koje su ranije potpisali dva rektora iz Srpske, danas je i zvanično potpisao predsjednik Hankuk univerziteta u Seulu.

Realizacija potpisivanja sporazuma je uslijedila poslije posjete Ambasadora Bosne i Hercegovine u Japanu, dr Siniše Berjana, Hankuk univerzitetu prošle godine, a u međuvremenu je usaglašavan konačni tekst sporazuma između univerziteta potpisnika, sa posebnim fokusom na saradnju fakulteta i katedri koje se bave izučavanjem srpskog jezika i književnosti.

Hankuk univerzitet je osnovan davne 1954. godine i jedinstven je u ovom dijelu Azije po izučavanju srpskog jezika još od 1988. godine. Jedan je od najboljih univerziteta za strane jezike u Aziji i na njemu se izučavaju 53 strana jezika. Veliki broj poznatih svjetskih državnika je posjetio ovaj univerzitet i održao predavanja iz različitih oblasti. Između ostalih, i Barak Obama, tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, održao je predavanje o globalnom progresu u neširenju nuklearnog oružja na ovom univerzitetu 2012. godine.

Filter 2019