Fri. Jul 30, 2021
ћирилица /latinica

Pale: Počelo kadetsko i omladinsko prvenstvo RS u šahu

Autor: FILTER/D.L.

Na 28. kadetskom i omladinskom prvenstvu Republike Srpske, koje se održava na Palama, učestvuje 137 takmičara iz 20 klubova.

Prvenstvo je otvoreno danas u hotelu “Damis”, a trajaće do 25. aprila.

Šahovski klub „Gambit“, prošlogodišnji najuspješniji klub, ovogodišnji je domaćin prvenstva.

Aleksandar Kovač , predsjednik Šahovskog saveza Republike Srpske rekao je za Filter da je ovo takmičenje od velikog značaja s obzirom na to da spada u kvalifikacione turnire gdje se učesnici mogu direktno plasirati za turnir na nivou Bosne i Hercegovine. On je dodao da je ovo najmasovniji događaj u toku sportske godine, gdje će od 137 takmičara, ukupno biti 14 pobjednika u muškoj i ženskoj konkurenciji.

„Imamo 137 učesnika, sedam starosnih kategorija puta dva, pošto smo razdvojili mušku i žensku konkurenciju. Ovo je, inače, najmasovniji događaj u toku jedne sportske godine. Zahvalio bih se domaćinima, hotelu „Damis“, Opštini Pale, Šahovskom klubu „Gambit“ koji se pružio nesebičnu podršku u ogranizaciji ovog turnira“, rekao je Kovač.

Boris Popić, predsjednik Omladinskog šahovskog kluba „Gambit“ Pale i fide instruktor u klubu, istakao je da Šahovski klub „Gambit“ ima veliki broj djece svih uzrasta, te da je ,iako relativno mlad, uspio da ostvari značajne rezultate. On je dodao da će se na ovom takmičenju takmičiti ukupno 26 učesnika iz ovog kluba uzrasta od od šest do 19 godina.

„Prošle godine u Trebinju smo porglašeni od Šahovskog saveza za nauspješniji šahovski klub, aktuelni smo prvaci u uzrastu do osam godina i djevojčice i dječaci. Drugo mjesto smo do 10 godina i djevojčice i dječaci, i imamo drugo mjesto do 14 godina. Zahvaljujući tom rezultatu i s obzirom na to da imamo veliki broj djece uzrasta od pet do deset godina, dobili smo povjerenje da budemo domaćini ovog 28. kadetskog i omladinskog prvenstva Republike Srpske. Želim sreću svim takmičarima, svim gostima iz drugih gradova koji su došli. Želim im ugodan boravak, kao i da ponesu lijepe uspomene sa ovog takmičenja”, rekao je Popić.

Boško Jugović, načelnik opštine Pale, zahvalio se organizatorima kao i predsjedniku Šahovskog saveza Republike Srpske. On je dodao da je ovo idealna prilika za promociju šaha.

„Danas imako sjajnu priliku da posmatramo najmlađe šahiste. Opština Pale je pomogla na odgovarajući način ali nije bilo jednostavno organizovati ovaj susret, pogotovo u ovim uslovima. Tu je naravno i predsjednik Šahovskog saveza Republike Srpske kojem se zahvaljujem, jer na ovaj način imamo dobru promociju šaha kao jedne misaone igre, koja u doba elektronskih medija mnogo znači za našu omladinu. Želim da im čestitam na samom učešću i da poželim dobar rezultat svima”, dodao je Jugović.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić iskazao je zadovoljstvo što ima priliku da prisustvuje početku 28. Šahovskog prvenstva za kadete i kadetkinja. On je naglasio da je jako bitno da se u današnje vrijeme njeguje ova vrsta igre.

„Jako je bitno što imamo predstavnike 20 klubova, odnosno 137 omladinaca. Nije mala stvar imati prvenstvo Republike Srpske u opštini Pale, koje se po prvi put ovdje organizuje. Siguran sam da kada Pale i „Gambit“ polože ovaj ispit, da će zajedno grad Istočno Sarajevo i opština Pale biti ogranizatori takmičenja na još većem nivou. Samim tim, čestitke svima još jednom“, rekao je Ćosić.

Prvoplasirani takmičari u svim konkurencijama dobiće pehar, a po tri prvoplasirana igrača u svim kategorijama diplome i medalje Šahovskog Saveza Republike Srpske.

Filter 2019