Sat. May 15, 2021
ћирилица /latinica

Pale: Odličan odziv dobrovoljnih davalaca krvi

Izvor: FILTER/D.L

Organizacija opštinskog odbora Crvenog krsta Pale u saradnji sa Službom za transfuziju Bolnice „Srbija“, organizovala je akciju dobrovoljnog darivanja krvi. Prijavilo se 46 dobrovoljnih davalaca sa područja Pala, a prikupljene su 34 doze krvi.

Jelena Petrović, sekretar opštinske organizacije Crvenog krsta opštine Pale, zahvalila se na odzivu davaocima krvi koji i pored situacije sa virusom korona nisu odustali od ovog humanog čina.

„Ovo je naša prva akcija u ovoj godini. Zbog poštovanja epidemioloških mjera napravili smo grupe u koje smo podijelili davaoce kako se ne bi pravila gužva. Osim ovih organizovanih akcije, davaoci se i sporadično javljaju na naše apele kada treba hitno darivaati krv bolnici „Srbija.“ Oni koji obole od kovida 19 se uredno jave i čim ozdrave kontaktiraju nas kako bismo u svakom momentu znali ko može darivati krv, odnosno, koliko doza možemo skupiti”, rekla je Petrovićeva.

Jelena Stojanović Lukić, šef Službe za transfuziju Bolnice „Srbija“ u Istočnom Sarajevu istakla je da krv mogu dati svi ljudi koji su zdravi od 18-65 godina, te da je u posljednje vrijeme evidentiran rast broja žena koje daju krv. Dodala je da žene mogu dati krv svaka četiri mjeseca, a muškarca svaka tri.

„Prije nego što se pristupi samom činu darivanja krvi, svaki davalac prolazi određeni zdravstveni pregled kako bi se utvrdilo ko može darivati krv. Provjeravamo nivo hemoglobina i samo oni koji imaju viška krvi mogu biti davaoci, jer tako štitimo i davaoce od toga da se nakon darivanje ne uvedu u vještačku anemiju. Nakon toga im se pregleda pritisak, radi se pregled srca, pluća. Količina krvi koja se uzme se nadoknadi za 10 minuta.”

Načelnik opštine Pale Boško Jugović izrazio je zadovoljstvo odzivom građana i zahvalio se opštinskom i republičkom odboru Crvenog krsta, kao i nadležnim službama Bolnice „Srbija“.

Filter 2019