Fri. May 14, 2021
ћирилица /latinica

OŠ “Srbija” Pale: Zasađeno 50 sadnica drveća

Autor: FILTER/D.L.

Povodom obilježavanja Dana planete Zemlje, učenici OŠ „Srbija“, zajedno sa zaposlenima u ovoj školi, posadili su 50 sadnica drveća.

Direktor OŠ „Srbija“ Sanja Marković istakla je da je obilježavanje Dana planete Zemlje od velikog značaja i u skladu s tim, učenici ove škole posadili su 50 sadnica raznih kultura. Ona je dodala da su sadnice dobili od nevladine organizacije „World Vision“.

„Veoma je važno biti osviješćen koliko je značajno sačuvati našu okolinu i mi kao pojedinci koliko djelujemo svakodnevno da se naš okoliš sačuva kako bi naša planeta Zemlja mogla nama da uzvrati na način na kojim nam uzvraća”, rekla je Marinkovićeva.

U OŠ „Srbija“ već nekoliko godina djeluje ekološka sekcija kroz koju djeca uče kako se ophoditi prema prirodi.

„Mi svake godine prikupljamo stari papir i šaljemo ga na reciklažu i djeca od tog novca, za našu školu, kupuju nešto. Prošle godine smo kupili sportsku opremu“, podsjetila je Marinkovićeva.

Ona je zahvalila JP “Komunalno” i direktoru Bogdanu Klačaru koji su došli da pomognu učenicima.
Zahvalila se i Peđi Klačaru koji im godinama pomaže.

Bogdan Klačar, v.d. direktora JP „Komunalno a.d“ Pale, rekao je da je od velikog značaja obilježavanje današnjeg dana, kako bi se djeci ukazalo na značaj prirodi.

„Danas formiramo jedan voćnjak koji sutra može poslužiti kao edukativni voćnjak, da se djeca upoznaju sa voćnim vrstama, razlikama u tim voćnim vrstama ali takođe, tu postoje sadnice nekih listopadnih vrsta. Danas direktno djecu upoznajemo i pokazujemo im značaj u očuvanju životne sredine i u toj konekciji između prirode i čovjeka i našeg odnosa prema samoj prirodi tako da je veoma značajno u najranijoj dobi da djeca nauče te prve korake, kako će se odositi prema prirodi”, rekao je Klačar.

Aleksa Ćirić, učenik devetog razreda, rekao je da je obilježavanje Dana planete Zemlje značajno kako bi se učenicima OŠ „Srbija“ ukazalo na značaj očuvanja prirode. On je dodao da je najmanje što svako od nas može da uradi je da ne baca smeće kako ne bismo zagađivali prirodu.

„Danas obilježavamo Dan platene Zemlje. Naša škola je učestvovala u jednom vrlo važnom ekološkom projektu te smo dobili značajan broj sadnica. Mi smo odlučili da ih danas posadimo i da tako obilježimo Dan planete Zemlje“, kaže Ćirić.

Lana Granić, učenica šestog razreda OŠ „Srbija“, istakla je da prirodu treba da čuvamo tako što je nećemo zagađivati.

Danas su formirani voćnjaci sa različitim voćnim vrstama. Tu se nalaze šljive, kruške, trešnje, te nekolio sadnica oraha. Formiran je i jedan red lijeske. Što se tiče listopadnog drveća, tu se nalaze hrast, javor i lipa…

Filter 2019