Sat. May 15, 2021
ћирилица /latinica

Od ponedjeljka u Sarajevu otvorene bašte kafića i teretane

Izvor: Srna

Vlada Kantona Sarajevo donijela je danas, na osnovu preporuka Kriznog štaba kantonalnog Ministarstva zdravstva, odluke kojima je djelimično ublažila prethodne higijensko-epidemiološke mjere i kojima je od ponedjeljka, 12. aprila, dozvoljen rad ugostiteljskim objektima.

Ugostiteljskim subjektima dozvoljava se vršenje usluge dostave hrane i pića, šalterska prodaja hrane i pića te posluživanje hrane i pića u vanjskom dijelu ugostiteljskog objekta, odnosno u prostoru za usluživanje na otvorenom /ljetna bašta, terasa i vrt / uz uslov da je prostor otvoren sa najmanje tri strane, bez obzira da li je navedeni prostor natkriven, uz vidljivo obilježavanje stolova za sjedenje, prisustvo maksimalno četiri lica za jednim stolom i uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera, saopšteno je iz Vlade Kantona Sarajevo nakon vanredne sjednice.

Dozvoljen je rad fitnes centara i teretana isključivo za individualne treninge računajući da je za svako lice potrebno sedam metara kvadratnih, a ne više od 20 lica.

Dozvoljava se i rad velnes i spa centara računajući da je za svako lice, takođe, potrebno sedam metara kvadratnih, a ne više od 20 lica.

Zabranjen je rad javnih bazena, uz izuzetak održavanja trenažnih procesa u bazenima koji su predviđeni za plivače i paraplivače, reprezentativce i profesionalne vaterpolo ekipe uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera.

Vaspitno-obrazovni proces odvijaće se prema do sada važećem modelu – onlajn, a rad produženog boravka je dozvoljen.

Vlada je odobrila održavanje praktičnih vježbi i ispita za studente u prostorijama visokoškolskih ustanova u grupama do 20 lica i uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera.

Današnjom odlukom ukida se zabrana korištenja započetih i planiranih godišnjih odmora u ovoj godini, kao i korištenja preostalog dijela godišnjih odmora iz 2020. godine i naredba za hitan povratak sa započetih godišnjih odmora iz 2021. godine, kao i godišnjih odmora iz 2020. godine, svim uposlenim u javnom i privatnom zdravstvenom sektoru u Kantonu Sarajevo određenih Zaključkom Vlade Kantona Sarajevo od 18. marta.

Filter 2019