Sat. May 15, 2021
ћирилица /latinica

Obilježen Dan nestalih Srba Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije

Izvor: Srna

Traženje nestalih Srba sa područja Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije i dalje je u zastoju, a organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila u Republici Srpskoj pokušaće naći način kako da se taj proces ubrza, kaže zamjenik predsjednika Gradske organizacije porodica zarobljenih boraca i nestalih civila Istočnog Sarajeva Goran Timotija. On je naveo da, iako ima nekih manjih pomaka, porodice ne mogu biti zadovoljne rezultatima traženja nestalih Srba.

„Pokušaćemo da nađemo modus kako da dođemo do validnih informacija i opipljivih dokaza, do mjesta stradanja, ukopavanja i eventualne ekshumacije i identifikacije sarajevskih Srba“, istakao je Timotija u Istočnom Sarajevu na obilježavanju Dana nestalih lica srpske nacionalnosti na području Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije.

Nevenka Đokanović, supruga rezerviste JNA Stevana Đokanovića, rekla je da je njen suprug ubijen sa još sedam vojnika u Velikom parku u centru Sarajeva u aprilu 1992. godine, te da je danas 29 godina kako traže njegovo tijelo.

Prema njenim riječima, tijela strijeljanih bivših pripadnika JNA su pobacana po Sarajevu, Visokom i ko zna gdje. „Svake godine obilježavamo ovaj dan. Vlasti u Sarajevu o ovom događaju ćute, ništa ne rade“, rekla je Đokanovićeva i dodala da je davala izjave na Sudu BiH, ali da je to „mrtvo slovo na papiru“. Ona je izrazila sumnju da će ikada biti pronađena tijela ubijenih bivših pripadnika JNA u Velikom parku.

Radoslav Došlo, čiji je bratić Milan nestao u sarajevskom naselju Stup, istakao je da vlasti u Sarajevu opstruišu traženje nestalih civila i vojnika, te izrazio uvjerenje da su neki nestali Srbi „bačeni“ u tuđe grobnice na Gradskom groblju Lav. „Tražim samo da ga zakopam u porodičnu grobnicu i ništa više“, rekao je Došlo.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Branko Koroman rekao je da je porazno da porodice više od 25 godina nakon odbrambeno-otadžbinskog rata još traže i mole, prvenstveno Institut za nestala lica BiH, da rade svoj posao, odnosno da pronađu, ekshumiraju i identifikuju nestale Srbe.

„Zar nije bilo dovoljno što su porodice nestalih Srba izgubili najmilije, već ponovo to njihovo stradanje preživljavaju, iščekujući informaciju o najbližima, kako bi ih na kraju uspjeli dostojanstveno sahraniti i naći mir za njih koji su nastradali, ali i za sebe“, istakao je Koroman i dodao da se u spomen-kosturnici Miljevići nalazi 367 posmrtnih ostataka stradalih Srba.

On je naglasio da će grad Istočno Sarajevo podržati sve organizacije koje su tražile, traže i koje će nastaviti tražiti svoje nestale i boriti se za istinu nestalih sarajevskih Srba u Sarajevu i Sarajevsko-romanijskoj regiji.

U okviru obilježavanja Dana nestalih lica srpske nacionalnosti na području Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije u Istočnom Sarajevu, služen je parastos srpskim žrtvama u Crkvi Svetog Đorđa u Miljevićima, te položeni vijenci na Spomen-obilježje ispred Spomen-kosturnice Miljevići.

Vijence su položili predstavnici organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, grada Istočnog Sarajeva i opština u njegovom sastavu, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić, kao i predstavnici Instituta za nestala lica BiH, te Crvenog krsta Republike Srpske.

Filter 2019