Mon. Apr 19, 2021
ћирилица /latinica

Na Sokocu prikupljeno 39 doza krvi

Opština Sokolac/Bojan D. Tošić

Izvor: Srna

U akciji dobrovoljnog davanja krvi na Sokocu danas je prikupljeno 39 jedinica te dragocjene tečnosti, koje će biti korištene za potrebe pacijenata Bolnice “Srbija” u Istočnom Sarajevu, rekla je šef Službe za transfuziju u ovoj zdravstvenoj ustanovi Jelena Stojanović Lukić.

Ona je izrazila zadovoljstvo odzivom davalaca, istakavši da je ovo treća akcija darovanja krvi od početka godine, u organizaciji Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije.

Lukićeva je naglasila da su rezerve krvi u ovoj bolnici bile nešto smanjene, podsjetivši da je juče sprovedena akcija darovanja krvi pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Srpske, te da će današnjom aktivnošću na Sokocu rezerve biti popunjene.

Predsjednik Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije Gospava Pejić rekla je Srni da je, uključujući jučerašnju aktivnost u saradnji sa MUP-om Srpske, ovo četvrta uspješna akcija u ovoj godini.

Opština Sokolac/Bojan D. Tošić

Ona je istakla da je akcija u potpunosti uklopljena u epidemiološke mjere uz utvrđenu satnicu, kako je bilo u protekle tri-četiri akcije.

Pejićeva je naglasila da u ovoj regionalnoj organizaciji svake godine iznova rade pristupnice kako bi mogli računati i na nove davaoce, podsjetivši da su prošle godine u Udruženju dobrovoljnih davala krvi Sarajevsko-romanijske regije imali 1.880 članova, čime su više nego zadovoljni jer je to dobar postotak na 63.000 stanovnika regije.

Član regionalnog Udruženja davalaca krvi Mladen Mačar, koji je predsjednik Aktiva davalaca opštine Sokolac, rekao je da je zadovoljan što se za akciju prijavilo 50 dobrovoljnih davalaca, te izrazio zahvalnost osoblju Službe za transfuziju i članovima sokolačkog Udruženja građana “Sveti Vasilije Ostorški” koji su danas bili logistička podrška i koji su sami darivali krv.

Sokočanin Bojan Šiljak je prvi put darovao krv na nagovor brata Gorana, koji je danas 31. put dobrovoljno učestvovao u akciji u želji da pomogne drugima.

Obojica su pozvali sugrađane da se pridruže porodici humanista – davalaca uz poruku “Naše malo nekom znači život”.

Filter 2019