Thu. May 13, 2021
ћирилица /latinica

Komšić potvrdio da je slovenački predsjednik pitao o mirnom razlazu BiH; Oglasili se Janša i Pahor

Izvor: Agencije

U Predsjedništvu BiH održan je sastanak između savjetnika člana Predsjedništva Željka Komšića i ambasadorke Slovenije u BiH Zorice Bukinac povodom informacija da je premijer te zemlje Janez Janša u Brisel uputio “non pejper”, neslužbeni dokument, koji tretira i budućnost BiH.

Janša je odbacio ove navode.

– Posljednji put sam se susreo s predsjednikom Evropskog vijeća /Šarlom Mišelom/ prošle godine. Teško da bih mu fizički mogao predati bilo šta u februaru ili martu ove godine, kako piše opskurni portal – naveo je Janša.

Komšić je izjavio da je slovenački predsjednik, prilikom nedavne posjete BiH, rekao da su sve češći glasovi u Evropi o tome da treba dovršiti raspad Jugoslavije.

Komšić je izjavio da je nakon toga Pahor upitao: “Možete li se vi u BiH mirno razići?”.

Kako navodi Komšić, on i bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović rekli su da mirno razdruživanje nije moguće, dok je predsjedavajući i srpski član Milorad Dodik iznio suprotan stav.

– Jeste, istina je! Između ostalog, ali ne samo zbog toga, smo i poslali non pejper – rekao je Komšić potvrđujući za Fenu da je slovenački predsjednik postavio takvo pitanje.

Pahor se oglasio o ovom pitanju, navodeći da je zagovornik teritorijalnog integriteta, evropske perspektive i mirnog razvoja BiH.

Slovenački predsjednik je naveo da redovno upozorava protiv ideja o raspadu BiH i prekrajanju granica na zapadnom Balkanu, dodajući da je u kontekstu zabrinutosti zbog tih ideja postavio pitanje članovima Predsjedništva BiH.

On je ponovio da je zagovornik evropske perspektive BiH i proširenja Unije na zapadni Balkan, ali da BiH trenutno ima najslabije formalne veze sa EU.


Filter 2019