Fri. Apr 23, 2021
ћирилица /latinica

Katić detaljno o prvih 100 dana rada

Autor: FILTER/M.K.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić obratio se sugrađanima povodom 100 dana rada. Naveo je da 100 dana nije veliki period ali jeste dobar pokazatelj kako se namjerava raditi u narednim mjesecima i godinama. Poručio je da će ovakav vid izvještavanja postati praksa, jer građani moraju znati šta oni koje su birali rade.

„Sve što smo obećali ćemo do 2023. u potpunosti završiti. Biće tu još projekata koje do sada nismo pominjali“, rekao je Katić.

U 100 dana mandata održana su 152 sastanka sa stanovnicima, predstavnicima privrednih subjekata, predstavnicima međunarodnih institucija i udruženja, te ostalim zainteresovanim subjektima. Načelnik opštine posebno ističe sastanak sa predsjednikom Vlade RS Radovanom Viškovićem, na kojem je  razgovarano o izgradnji studentskih domova i ostalim projektima, te posjetu predsjednice Republike Srpske  Željke Cvijanović, kada je dogovoreno sufinansiranje izgradnje vrtića u Centru 3.

Govoreći o radu Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo, Katić je izdvojio neke od najvažnijih odluka sa tri sjednice. Odbornici su raspravljali o izradi  Strategije razvoja opštine Istočno Novo Sarajevo za period 2021. do 2030. godina, koja će sadržati konkretne planove u svim oblastima razvoja lokalne zajednice, uz viziju stvaranja najpoželjnije sredine za život u zemlji. Kao važne, izdvojio je odluke o visini poreske stope na nepokretnosti te izmjenu regulacionog plana „Centar 3“

„Visina poreske stope poreza na nepokretnost za 2021. godinu  ostala je  nepromijenjena. U ovim teškim vremenima uzrokovanim pandemijom, nedopustivo je stvarati nove troškove našim građanima. Što se tiče izmjena regulacionog plana “Centar 3”, one će omogućiti pristupanje izgradnji buduće zgrade vrtića, jezera i ostalih planiranih objekata a sve to vodi ka širenjeuurbanog dijela opštine Istočno Novo Sarajevo“, rekao je Katić.

U prvih 100 dana mandata, u okviru projekta „Pametan grad za period 2020/2023. godine“ realizovan od strane gradske Razvojne agencije, a uz asistenciju opštine,  na Trgu Republike Srbije  i izletištu Tvrdimići, postavljeni su senzori za mjerenje kvaliteta vazduha i drugih relevantnih parametara.

„Kada su u pitanju najmlađi, Opština Istočno Novo Sarajevo obezbijedila je 1 200 novogodišnjih paketića za djecu. Obezbijeđene su stipendije za 127 studenata sa područja opštine Istočno Novo Sarajevo, u iznosu nešto većem od 150 000 KM, stipendije u iznosu od 5 000 KM za pet studenata koji upišu Poljoprivredni fakultet u Istočnom Sarajevu, te stipendije za obavljanje stručne prakse za 21 učenika srednje škole „28. juni“, u iznosu od 4200 KM“, naveo je Katić.

Opština Istočno Novo Sarajevo će, zajedno sa opštinom Istočna Ilidža, a u sklopu projekta finansiranog od strane Investiciono – razvojne banke Republike Srpske, nabaviti sanitetsko vozilo za potrebe Doma zdravlja Istočno Sarajevo.  Objavljen je javni poziv za nabavku i otvoren je do 12.4.2021. godine.

Na posljednjoj sjednici Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo usvojen je Program podsticaja razvoju privrede i poljoprivrede u iznosu od 100 000 KM, kojim će poljoprivrednim proizvođačima, te preduzetnicima u mikro, malim i srednjim preduzećima biti dodijeljeno po 50 000 KM po kategoriji.

„Cilj programa jeste pomoć privrednicima i poljoprivrednicima u ovako teškim vremenima, a tokom godine, rebalansom budžeta planiraćemo i izdvajanje dodatnih sredstava za podsticaj i onim privrednim subjektima koji su ugroženi donesenim epidemiološkim mjerama.  Javni poziv je raspisan i otvoren do 09. aprila 2021. godine i pozivamo sve one, koji ispunjavaju navedene uslove, da se prijave“, naveo je načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo.

Istočno Novo Sarajevo je jedna od tri opštine u Republici Srpskoj u kojoj se, u okviru Potprojekta Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, grade stanovi za 15 stambeno nezbrinutih porodica, za šta je Opštinska uprava obezbijedila lokacijske uslove, potrebnu dokumentaciju i neophodne infrastrukturne priključke. Radovi su počeli  04. marta i vrijeme izvođenja je 300 kalendarskih dana, a ukupna procijenjena vrijednost jeste nešto više od 880 000 KM.

„Naš cilj jeste pomoći svakoj kategoriji stanovništva, istovremeno gradeći grad koji će biti po mjeri svakog njegovog stanovnika i raduje nas što smo sa ovakvim projektima sve bliže tom cilju“, rekao je Katić.

Opština je pokrenula postupak javne nabavke za izbor izvođača radova za sanaciju saobraćajnice u dijelu Tešanovo Brdo, ukupne planirane vrijednosti u iznosu od 110 000 KM i po okončanju postupka, izvođač će pristupiti sanaciji koja podrazumijeva pretvaranje postojeće makadamske u asfaltiranu saobraćajnicu sa pješačkom stazom. Sanaciju finansira Ministarstvo za ljudska prava Bosne i Hercegovine u iznosu od 30 000 KM i Opština Istočno Novo Sarajevo u iznosu od 80 000 KM.

U februaru je potpisan Ugovor o izgradnji vještačkog jezera u Istočnom Novom Sarajevu u dijelu „Centar 3“, vrijednosti nešto više od 200 000 KM, uz rok izvođenja 60 dana od dana uvođenja izvođača u posao. U prvom koraku planirane su dvije faze izgradnje – voda i kanalizacija, te geotehnička faza.

„Projektovano vještačko jezero prve obrise poprima već sada i radujemo se završetku grubih radova, nakon čega će uslijediti pripreme za naredne faze, a to su vanjsko uređenje, elektro radovi, postavljanje mobilijara, te hortikultura. Jezero i sportsko-rekreativne površine oko njega predstavljaće pravu oazu mira i odmora za sve stanovnike našeg grada, koji svakim danom postaje sve poželjnije mjesto za život“, izjavio je Katić.

On je podsjetio da je prije nekoliko godina izgrađen vrtić „Patrijarh Pavle“, ali da postojeći objekat vrtića nije dovoljan jer se broj stanovnika povećava. Naveo je da je tokom nedavne posjete predsjednice RS Željke Cvijanović, dogovorena izgradnja novog objekta vrtića, koji će biti lociran pored jezera.

„Kapacitet novog vrtića biće 150 mjesta, uz mogućnost proširenja, a biće opremljen modernim sadržajima za naše mališane. Najveći ponos jedne lokalne zajednice jesu dječiji osmijesi i naš fokus u narednom periodu jeste upravo kreiranje sredine u kojoj će se djeca rađati, odrastati, školovati, raditi i onda i sami zasnivati svoje porodice“, rekao je Katić.

Dodao je da je ove sedmice pokrenut postupak javne nabavke za izradu glavnog projekta uređenja korita rijeke Tilave, koji podrazumijeva uređenje dijela rijeke u dužini od oko 2,4 km sa pješačkom stazom za šetnju od mosta u ulici Vojvode Radomira Putnika do ribnjaka „Toplik“, kao i pješačku stazu sa dvosmjernom biciklističkom stazom dužine 1,4 km od Čiče do zgrade Elektrotehničkog fakulteta. Nakon izrade glavnog projekta, počeće navedeni radovi, a po završetku planiranog, stanovnici opštine dobiće najsavremeniju rekreacionu zonu, koja će biti obogaćena sadržajima za sve starosne grupe.

Govoreći o planovima za naredni period, načelnik Katić je najavio uvođenje seniorske kartice za sve zainteresovane penzionere sa područja opštine, koja će im obezbijediti određeni popust u određenim objektima na artikle koje kupuju.

„Održani su sastanci sa predstavnicima penzionera i trenutno smo u fazi čekanja povratne informacije o tome gdje najstariji stanovnici naše opštine žele ostvariti određene popuste. Nakon toga, slijedi korak razgovora sa privrednim subjektima koji bi te popuste omogućili, te izrada i podjela kartica. Ovim putem pozivamo sve privredne subjekte, koji bi bili zainteresovani za saradnju, da kontaktiraju opštinu, a uskoro će biti raspisan i javni poziv sa preciziranim uslovima pod kojima određeni privredni subjekt može biti izabran – visina popusta koju nudi, artikli i slično. Nakon toga, biće kreirana lista objekata u kojima će popust biti zagarantovan i pristupiće se izradi i podjeli personalizovanih kartica. Ovim konceptom želimo, koliko je moguće, kategoriji stanovništva koja čini malo manje od četvrtine populacije opštine, omogućiti olakšice i uštede“, pojasnio je Katić.

Govoreći o sportu, najavio je da će se u saradnji sa Gradskom upravom Istočno Sarajevo u ući u realizaciju značajnih aktivnosti. To su učešće u organizaciji Svjetskog prvenstva u biciklizmu, koje će biti održano u maju i septembru ove godine, Svjetskog prvenstva u boksu u avgustu i Evropskog prvenstva u fudbalu za žene 2022. godine.

„Dogovoreno je da će Fudbalski savez BiH pomoći rekonstrukciju stadiona Fudbalskog kluba „Slavija“ kako bi iduće godine na njemu mogle biti igrane planirane utakmice. Rekonstrukcija podrazumijeva izgradnju reflektora, adaptaciju kompletnog travnatog terena, te adaptaciju svlačionica i drugih sadržaja. Raduje nas što smo, uprkos pandemiji, domaćini ovakvih manifestacija i uvijek ćemo rado učestvovati u organizaciji i promociji sportskih aktivnosti“, rekao je Katić.

Podsjetio je da ove godine počinje izgradnja novog studentskog doma, za šta je opština finansirala izradu i doradu projektne dokumentacije, te sve pripremne troškove, a Vlada Republike Srpske samu izgradnju i opremanje.

U narednom periodu pristupiće se rekonstrukciji javne rasvjete u Beogradskoj ulici, izradi glavnog projekta rekonstrukcije saobraćajnice i izgradnje parkinga na izletištu Tvrdimići, nabavku i montažu pumpe u naselju Tvrdimići i sanaciji šahtova u saobraćajnicama u Centru 1 i Centru 2.

Katić je najavio izradu servisne aplikacije „INSformator“ . Namjera je da se stanovnici putem aplikacije obavještavaju o svim dešavanjima u opštini. Biće zastupljene servisne informacije, sportske i kulturne aktivnosti, a građani će imati mogućnost delegiranja prijedloga i primjedbi koje imaju.

On je posebno istakao plan izgradnje sportsko-rekreativnog centra Čiča, koji će početi već ove godine izradom projektne dokumentacije.

„Želimo da uradimo jednu modernu trim stazu, sportske terene, teretanu na otvorenom kao i dječje igralište koje će imati prostor za djecu sa posebnim potrebama. Na taj dio će biti naslonjen jedan linijski park dužine 1,5 km. Sastojaće se od dvije šire biciklističke i dvije šire pješačke staze. Te ćemo biciklističke staze u budućnosti povezati sa stazama u Dečanskoj ulici“, najavio je Katić.

U Čiči će se graditi skejt park, rekao je načelnik opštine i dodao da će svi avanturisti na rolerima, skejt bordovima i biciklima tu će moći da izvode svoje akrobacije, a građani da uživaju u njima.

„Naši dugoročni planovi su i svečano otvorenje nove dvorane na Trgu Republike Srbije, završetak pozorišta, uz potpuno opremanje i osposobljavanje za rad, izgradnja studentskog centra, zgrade Rektorata i Muzičke akademije, te pripreme projekata koje smo najavili u Programu rada. Uprkos teškoćama uzrokovanim pandemijom i nedostatkom sredstava, dajemo maksimum da realizujemo planirane projekte i da opština Istočno Novo Sarajevo postane najpoželjnije mjesto za život. Čvrsto vjerujemo da ćemo i uspjeti i kreirati pravu oazu koja će biti prepoznatljiva i izvan granica naše zemlje“, zaključio je Katić.

Konferenciji za medije prisustvovali su i zamjenik načelnika opštine Aleksandar Kostović, predsjednik Skupštine opštine Vedran Jovančić i potpredsjednik Skupštine opštine Nataša Bogdanović Trifković.

Filter 2019