Sat. Apr 17, 2021
ћирилица /latinica

Zvali su je Tifusarka Meri: širila bolest, stavljena u doživotni karantin

Izvor: Srbija Danas

Meri Melon, koja je dobila nadimak Tifusarka Meri najpoznatiji je nulti pacijent, koji je odgovoran za podsticanje epidemije tifusne groznice u Njujorku 1906. godine.

Porijeklom iz Irske, Melonova je emigrirala u Sjedinjene Države, gdje je radila za bogataše kao kuvarica. Poslije brojnih slučajeva tifusa među članovima bogatih njujorških porodica, ljekari su ustanovili da je izvor bolesti upravo Meri, zbog čega je ona ujedno i prva osoba u Sjedinjenim Državama identifikovana kao asimptomatski nosilac bolesti.

Vjeruje se da je Meri zarazila 53 osobe tifusnom groznicom, od kojih su tri umrle.

Ona je bila zdravi kliconoša – osoba koja nosi virus, ali nema nikakve simptome bolesti, pa zato i lakše prenosi zarazu na druge.

Sve je više dokaza da su neki ljudi otporniji od ostalih kada je posrijedi širenje virusa, a slučaj Meri Melon prvi je zabilježen slučaj takve osobe, koja se još naziva i superkliconoša.

Tada je tifusnom groznicom u Njujorku zaraženo nekoliko hiljada stanovnika, a stopa smrtnosti iznosila je deset odsto.

I izraz “nulti pacijent” sa sobom nosi stigmu. Brojni ljekari su protiv toga da se identifikuje prvi dokumentovani slučaj zaraze, jer strahuju da bi to moglo rezultirati dezinformacijama o bolesti ili čak viktimizacijom određene osobe.

Meri Melon stavljena je u doživotni karantin 27. marta 1915. godine.

Bila je smještena u karantin na ostrvo Nort Brader. Riječ je o ostrvcetu usred Ist Rivera u Njujorku, nedaleko od četvrti Bronks.

U karantinu je Meri proživjela više od 23 posljednje godine života. Umrla je u dobu od 69 godina i to ne od tifusa, nego od upale pluća. Za vrijeme boravka u karantinu postala je slavna osoba, pa su je posjećivali i novinari (dobila je nadimak “Typhoid Mary” – Tifusarka Meri). Međutim, novinarima je bilo zabranjeno čak i da uzmu čašu vode od nje.

Filter 2019