Fri. Jul 30, 2021
ћирилица /latinica

Zajednička sjednica vlada Srpske i Srbije u Istočnom Sarajevu

Izvor: Srna

Zajednička sjednica vlada Republike Srpske i Srbije biće održana u maju u Administrativnom centru Vlade Srpske u Istočnom Sarajevu, najavio je premijer Srpske Radovan Višković.

Višković je napomenuo da je dogovoreno da se sjednice u budućnosti održavaju i u drugim gradovima Republike Srpske, a ne samo u Banjaluci i da se tako pošalje poruka građanima da se vodi računa o ravnomjernom razvoju Republike Srpskem, od Trebinja do Novog Grada.

On je naglasio da je u četvrtak, 22. aprila, prvi put bila najveća zvanična posjeta iz Srbije Republici Srpskoj, da su delegaciju Srbije činili predsjednik države Aleksandar Vučić, premijer Ana Brnabić, predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, a što govori o veličini poštovanja i podrške Srpskoj.

Premijer Višković kaže da su ekonomski pokazatelji u Republici Srpskoj veoma dobri, što se može zvanično provjeriti, da je pad bruto domaćeg proizvoda u Srpskoj najmanji u regiji i okruženja, odmah poslije Srbije.

On je među značajnim zajedničkim infrastrukturnim projektima naveo izgradnju auto-puta, energetski projekat “Buk Bijela”, Aerodrom u Trebinju, projekat gasifikacije.

Govoreći o vakcinama protiv virusa korona, Višković je najavio da se danas ili sutra očekuje da u Srpsku stigne još 20.000 doza vakcina iz Rusije, a ubrzo i nove doze kineske vakcine.

On je za portal “Banjaluka.net” izrazio nadu da će u narednim danima Srpska biti u poziciji da ubrza proces vakcinacije.

Višković je naglasio da Republika Srpska izuzetno cijeni to što je Srbija omogućila da se građani Srpske mogu vakcinisati u Srbiji i da je procjena da su desetine hiljada ljudi iskoristile tu mogućnost.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska je do sada uplatila više od 30 miliona KM za nabavku vakcina.

Govoreći o emitovanju euroobveznica Republike Srske na Londonskoj berzi, Višković je naveo da je, prema ocjeni stručnjaka, Srpska napravila istorijski korak, te naglasio da je bitno da se danas priča o obveznicama Republike Srpske u svjetskim i evropskim finansijskim centrima.

– Znam da bi mnogi voljeli da mi nismo uspjeli i da ostane rupa u budžetu, ali sa ovom emisijom obveznica budžet za 2021. godinu je zatvoren. I to je ono što se ne sviđa kritičarima i što mi danas možemo da poručimo svim korisnicima budžeta da ne trebaju da brinu za svoja prava za ovu godinu – kaže predsjednik Vlade Republike Srpske.

Višković je naglasio Republika Srpska nije imala ništa od Centralne banke BiH, te napomenuo da se svuda u svijetu, osim u BiH, Centralna banka aktivno uključila u pomoć privredi i građanima.

Premijer Srpske je rekao da je tačno da su kamatne stope Međunarodnog monetarnog fonda povoljnije, ali da Republika Srpska nije mogla prihvatiti da joj se u ekonomske stvari upliću političke odluke.

– Spremni smo da razgovaramo sa predstavnicima MMF, ali na partnerskim osnovama. Spremni smo da prihvatimo sve one ekonomske uslove i reforme koje se odnose na ekonomiju i to odgovorno tvrdim. Ali, kakve veze ima MMF sa zakonom o gasovima ili sa zakonom o elektronskom potpisu? Mi imamo svoj zakone i je li treba da to prenesemo na nivo BiH? Ne želimo, nećemo i ne možemo. Zato smo našli načina da obezbijedimo dovoljno sredstava za nesmetano funkcionisanje budžeta – kaže Višković.

Filter 2019