Fri. May 14, 2021
ћирилица /latinica

Dogovorena obnova elektromreže u Foči

Izvor: Srna

Za obnovu elektromreže u opštini Foča i za raskresivanje dalekovoda u ovoj godini će biti izdvojeno oko 400.000 KM, dogovor je načelnika opštine Milana Vukadinovića sa direktorima “Elektrodistribucije” Pale Acom Stanišićem i Šumskog gazdinstva “Maglić” Spomenkom Stojanovićem.

Na području opštine Foča prostire se oko 1.000 kilometara elektromreže koju održava Terenska jedinica “Elektrodistribucije”, od čega je više od polovine u ruralnim dijelovima.

Elektromreža u tim područjima je veoma zapuštena i nepristupačna, a problem je najizraženiji tokom zimskog perioda kada mještani fočanskih sela, zbog snježnih padavina danima ostaju bez struje, a neprisutpačan teren i zarasli dalekovodi onemogućavaju električarima da blagovremeno reaguju.

Havarije na elektromreži bilježe se i prilikom gotovo svakog jačeg nevremena, bez obzira na godišnje doba.

Načelnik opštine Milan Vukadinović istakao je da je to jedan od gorućih problema ove lokalne zajednnice.

“Dogovorili smo se da se u narednom periodu izdvoje znatnija sredstva, kako za raskresivanje dalekovoda, tako i u elektroenergetsku infrastrukturu”, rekao je on.

Direktor Šumskog gazdinstva “Maglić” Spomenko Stojanović rekao je da će pružiti podršku revitalizaciji elektromreže prilikom raskresivanja elektrovodova.

Direktor “Elektrodistribucije” Pale Aco Stanišić naveo je da će ovo preduzeće nastojati da otkloni poteškoće na ključnim tačkama u ovoj lokalnoj zajednici, pa će u ovoj godini izdvojiti oko 400.000 hiljada KM za raskresivanje dalekovoda i obnovu elektromreže, te da se na tome neće stati.

“Naš dugoročni plan predviđa da u naredne četiri godine obnovimo dobar dio niskonaponske mreže i dalekovode. Priotitet će imati dalekovodi Tjentište, zatim dalekovodi koji napajaju rafting kampove, Zavait i druga fočanska sela. Uglavnom, sva ključna čvorišta biće riješena”, istakao je Stanišić.

Nakon sastanka je poručeno da će lokalna uprava nastojati da u Foči obezbijedi i alternativne izvore napajanja strujom.

U saradnji sa “Elektroprivredom” Republike Srpske i “Elektroprenosom BiH”, radiće se na obezbjeđivanju dvosmjernog napajanja Foče električnom energijom.

Filter 2019