Fri. May 14, 2021
ћирилица /latinica

Detalji hapšenja bivšeg direktora Rajfajzen banke u Sarajevu: Oprao pola miliona evra

Izvor: Glas Srpske

Bivši direktor Rajfajzen banke u Sarajevu Karlhajnc Dobnig uhapšen je u Austriji u okviru međunarodne istrage pranja više od pola miliona evra u BiH, potvrđeno je “Glasu Srpske”.

Istraga se vodi pod nadzorom Tužilaštva BiH u saradnji sa policijom i tužilaštvom iz Njemačke i Austrije. Dobnigu se na teret stavlja pranje novca, prevara i utaja poreza po Krivičnom zakoniku BiH.

Prema nezvaničnim informacijama, on je prije nekoliko dana napustio BiH kako bi izbjegao hapšenje koje je već bilo pripremljeno. Istragu u ovom slučaju pokrenulo je njemačko tužilaštvo nakon informacija da se preko BiH, odnosno preko Dobniga, prao sumnjivo stečeni novac. U okviru te istrage Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) pretresla je stan koji je koristio Dobnig u Sarajevu. Pretresi su obavljeni pod nadzorom Tužilaštva i po naredbi Suda BiH.

U SIPA su potvrdili da je tokom pretresa pronađena i oduzeta računarska oprema, mobilni telefon, tablet, USB memorija i poslovna dokumentacija.

Prema nezvaničnim informacijama, Dobniga terete da je u oktobru 2020.  prebacio 525.000 evra na račun Eriha Kolma koji je u ovom slučaju prvoosumnjičeni za pranje novca.

– Dobnigu je novac prethodno uplaćen iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. On ga je zatim na osnovu privatnih pozajmica i raznih doznaka prebacio na račun Kolma koji je prilikom kupovine nekretnine priložio ugovor o zajmu 550.000 evra koji je potpisan sa firmom “Klaster grup”, registrovanoj u Mađarskoj – rekao je izvor blizak istrazi.

Tužilaštvo BiH je, ne otkrivajući ime osumnjičenog i detalje akcije, saopštilo da je SIPA pretresla prostorije bivšeg visokog bankarskog  službenika u Sarajevu, u okviru međunarodne istrage finansijskog kriminala teškog oko pola miliona evra.

– Akcija se izvodi u saradnji sa partnerskim institucijama Njemačke i Austrije. Radi se o opsežnoj međunarodnoj istrazi finansijskog kriminala, a pretresi se vrše u okviru aktivnosti međunarodne pravne pomoći i saradnje, sa institucijama Austrije i Njemačke. Istovremeno, operacija je pokrenuta i u ove dvije države. Istraga se odnosi na sumnje u finansijski kriminal i pranje novca, u odnosu na dodjele određenih finansijskih doznaka i uplata od oko pola miliona evra – navodi se u saopštenju.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić kazao je da u cilju zaštite istrage, u ovom trenutku ne mogu davati više informacija ili detalja.

Rajfajzen banka BiH saopštila je da nije bila upoznata sa navodima o pranju novca u momentu kada je Karlhajnc Dobnig podnio ostavku na poziciju predsjednika Uprave Banke.

– Prije nekoliko sedmica saznali smo za potencijalni sukob interesa Dobniga. Po utvrđivanju sukoba interesa, Dobnig je 19. marta podnio ostavku na poziciju u Banci, sa trenutnim učinkom. U tom trenutku nismo bili upoznati sa navodima o pranju novca – navodi se u saopštenju.

Dao otkaz

Karlhajnc Dobnig je posljednjih šest godina bio direktor Rajfajzen  banke u Sarajevu. On je prije nešto više od mjeseca podnio ostavku na to mjesto i otišao iz BiH. Izvor blizak istrazi je kazao da je Dobnig najvjerovatnije saznao za istragu koju protiv njega vode vlasti u Njemačkoj zbog pranja novca preko BiH pa je zato dao otkaz i pobjegao.

Filter 2019