Mon. Apr 19, 2021
ћирилица /latinica

Vasiljević: Posljednja dva dana stagnacija pa i blagi pad broja oboljelih; važno poštovati mjere

Autor: FILTER/M.K.

Tokom protekle sedmice je epidemiološka situacija na području Sarajevsko-romanijske regije bila veoma nepovoljna. Iz Bolnice “Srbija” su poručivali da se svakodnevno povećava broj hospitalizovanih a da su bolnički kapaciteti ograničeni. U regionalnoj kancelariji Instituta za javno zdravstvo navodili su da je zabrinjavajući veliki procenat pozitivnih od broja testiranih.

Protekle sedmice je na području Sarajevsko-romanijske regije od broja testiranih bilo 60 odsto pozitivnih na virus korona. Kliničke slike pacijenata su sve teže, upozoravaju ljekari. Ipak, posljednja dva dana primjetna je stagnacija broja oboljelih.

Dr Danko Vasiljević, koordinator za vakcinaciju Doma zdravlja Istočno Sarajevo kaže da se čak može govoriti o blagom padu broja oboljelih u prethodna dva dana.

„U kovid ambulante se posljednjih dana javlja oko 100 pacijenata dok je prethodno taj broj bio i do 160 dnevno. Takođe trenutno je na području Istočne Ilidže i Istočnog Novog Sarajeva aktivno 77 slučajeva oboljelih od virusa korona, dok je taj broj prošle sedmice bio 116“, kaže Vasiljević.

On dodaje da se u kovid ambulante javlja sve više mlađih osoba sa teškom kliničkom slikom i obostranom upalom pluća.

„Apelujem i sada na naše građane da se pridržavaju svih mjera kako bismo epidemiju stavili pod kontrolu“, rekao je Vasiljević.

Vakcinacija prioritetne grupe se nastavlja ove sedmice. Biće završena vakcinacija korisnika Doma za starija lica, nakon čega se nastavlja vakcinacija starijih od 65 godina.

„Prvo se vakcinišu stariji od 85, pa grupa od 75 do 84 i od 65 do 74 godine. Molim građane za strpljenje jer vakcine su počele da dolaze i nadamo se da će se isporuke nastaviti u kontinuitetu i da će biti dovoljno vakcina za sve. Mi smo spremni, formirali smo timove za vakcinaciju“, kaže Vasiljević.

Ove sedmice se očekuje dolazak manjeg kontingenta vakcina AstraZeneka, nakon čega bi trebale stići i doze proizvođača Fajzer.

Filter 2019