Fri. May 14, 2021
ћирилица /latinica

Božović: U Sarajevu nema ničega što bi moglo ukazivati na suživot i poštovanje

Izvor: Srna

Načelnik Istočne Ilidže Marinko Božović rekao je Srni da u Sarajevu nema više ničega što bi moglo ukazivati na suživot i poštovanje.

Povodom zahtjeva za uklanjanje tabli u Sarajevu kojima se srpski narod karakteriše kao “zločinački i agresorski” i kojima se podstiče mržnja prema Srbima, Božović je rekao da su Bošnjaci, donoseći odluke kako će im se zvati ulice i trgovi, potpuno izbrisali Srbe iz istorije postojanja Sarajeva.

“Mi smo napravili svoj grad Istočno Sarajevo upravo da ne bismo bili u diskriminišućem položaju u Sarajevu. Sarajevo očigledno više nije multietnički grad. On je grad jednog naroda, bošnjačkog”, konstatovao je Božović.

Božović je istakao da će o događajima u ratnom i poratnom Sarajevu suditi istorija.

“U vrijeme ratnih zbivanja i gradonačelnik Istočnog Sarajeva /Ljubiša Ćosić/, sadašnjeg Sarajeva /Benjamina Karić/ i ja bili smo djeca, ali činjenica da su Srbi napustili Sarajevo dovoljno govori o tom gradu. Ako su Srbi dobrovoljno napustili Sarajevo, onda sa sobom ne bi nosili grobove svojih najmilijih”, rekao je Božović.

Prema njegovim riječima, Srbi se očigledno ni danas, četvrt vijeka od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, ne bi osjećali bezbjedno u Sarajevu.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić uputio je u petak, 9. aprila, gradu Sarajevo i njegovoj opštini Stari Grad zahtjev za uklanjanje tabli na sarajevskoj Vijećnici i u Ulici Ferhadija kojima se srpski narod karakteriše kao “zločinački i agresorski” i kojima se podstiče mržnja prema Srbima.

Upućen je i zahtjev za vraćanje ranijih naziva sarajevskih ulica koje danas nose imena po pripadnicima fašističkog pokreta, te pokreta koji su podržavali fašističke ideje.

Filter 2019