Fri. Apr 23, 2021
ћирилица /latinica

Bašević: ”Romanija” u plusu 300.000 KM u prošloj godini

Izvor: Srna

Šumsko gazdinstvo “Romanija” iz Sokoca prošle godine ostvarilo je 14.471.150 KM prihoda od prodaje šumskih drvnih sortimenata i dobit od 300.000 KM, a ove godine planira nabavku mašina za održavanje i popravku šumskih kamionskih puteva, rekao je direktor Strahinja Bašević.

“Planirali smo u ovoj godini nabavku radne mašine grejdera vrijednosti 120.000 KM, što će doprinijeti efikasnijoj popravci i održavanju šumskih kamionskih puteva sa ukupnom mehanizacijom kojom posjedujemo”, rekao je Bašević.

U planu su, dodao je, i kupovina niskoležeće prikolice “labudice” nosivosti do 10 tona u vrijednosti od 70.000 KM, što će doprinijeti smanjenju transportnih troškova radne i proizvodne mehanizacije.

Prema njegovim riječima, planirali su i da investiraju u početak izgradnje šumarske kuće na Tvrdimićima, na području kojim gazduje njihova Radna jedinica “Vučja Luka”, koja će predstavljati turistički potencijal, na atraktivnoj lokaciji velikog vikend-naselja u izgradnji.

Bašević je naglasio da u ovoj godini planiraju pošumljavanje još 30 hektara goleti i na području koje nije obraslo šumom zasaditi 65.000 sadnica smrče, bijelog i crnog bora. Prošle godine ovo gazdinstvo zasadilo je oko 75.000 sadnica na 30 hektara goleti.

Tokom građevinske sezone asfaltiraće dva do tri kilometra lokalnih puteva na više lokacija, te nabaviti dva kombi-busa za prevoz radnika, dodao je on.

Bašević je istakao da je uspješna prošla poslovna godina omogućila nove investicije, ali je i uvjeren da bi bilo još bolje da im na rad nije loše uticala vremenska nepogoda na planini Devetak, što je prozrokovalo sječu “slučajnih užitaka”, koji su zbog lošijeg kvaliteta, imali nižu cijenu.

Bašević je naveo da je jedan od otežavajućih faktora u poslovanju bila pandemija, koja je iz “radnog stroja” povremeno izbacivala veći broj radnika tokom godine.

Raduje ga, istakao je, da u prva tri mjeseca ove godine proizvodnja /sječa, izvoz i otprema šumskih drvnih sortimenata/ u gazdinstvu teče planiranom dinamikom uprkos poteškoćama koje donosi pandemija.

Filter 2019