Wed. Apr 21, 2021
ћирилица /latinica

Ćosić: Kontrole će biti rigorozne, objekti koji krše mjere odmah zatvoreni

Autor: FILTER/M.K.

“Grad Istočno Sarajevo i njegove opštine neće zatvarati svoje ugostiteljske objekte tokom vikenda. Iako se Kanton Sarajevo zatvara i postoji mogućnost dolaska većeg broja ljudi, prvenstveno u ugostiteljske objekte, zatvaranja neće biti. Odlučili smo da pružimo šansu funkcionisanju uz poštovanje mjera”, rekao je Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva nakon sastanka koji je održan zbog pogoršane epidemiološke situacije u gradu.

“U naredna dva dana Policijska uprava, gradska inspekcija, komunalna policija i republička inspekcija će organizovati plan rada jer za vikend slijede rigorozne kontrole poštovanja svih mjera koje je donio Republički štab za vanredne situacije”, pojasnio je Ćosić.

On je dodao da je situacija loša, da je veliki pritisak na domove zdravlja i Bolnicu “Srbija”.

Ako se stanje ne popravi, grad će se zatvoriti duže od jednog vikenda, jasan je gradonačelnik.

“Detaljne kontrole kreću od petka. Fokus je na ovom vikendu ali rigorozne kontrole će trajati ne samo ovaj vikend, nego i svaki naredni dan. Najviše kontrola očekuje se u opštinama Pale, Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, te na Jahorini”, rekao je Ćosić.

Naglasio je da će objekti u kojima bude veći broj prisutnih od dozvoljenog, odmah biti zatvoreni.

“Tu neće biti nikakvog pardona. Procjene su da ima između 30 i 50 objekata u kojima može doći do takvih okupljanja i možemo izvršiti kontrolu ne jednom, nego više puta u toku dana”

On je apelovao na poštovanje mjera i ličnu odgovornost svakog građanina prema svom i zdravlju svojih najbližih.

“Epidemiološka situacija je pogoršana. U februaru je bilo skoro tri puta više registrovanih koji su oboljeli od virusa korona u odnosu na januar. Samo u prvih osam dana marta skoro dva puta više u odnosu na januar. Nalazimo se skoro na vrhuncu kao krajem oktobra, kada je buknuo drugi talas”, rekla je Biljana Mijović, epidemiolog Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Zaključak je da je potrebno rigoroznije provoditi mjere koje je donio Republički štab ta vanredne situacije.

“Još intenzivnije ćemo pratiti situaciju, kako na području svake osnovne škole i vrtića, opštine pojedinačno, tako i na nivou grada”, dodala je Mijovićeva.

Razmatrana je i uloga opština i grada u procesu vakcinacije. Dogovoreno je formiranje Koordinacionog odbora na nivou grada Istočno Sarajevo, koji će biti zadužen za pripremu plana vakcinacije.

“Cilj nam je pripremimo stanovništvo i da imamo što više mjesta na kojima će biti moguće obaviti vakcinaciju”, poručio je gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Iz Instituta podsjećaju da je do sada u Srpskoj vakcinisano oko tri hiljade zdravstvenih radnika. Proces se nastavlja po utvrđenim listama prioriteta, što znači da će prvo slijedi vakcinacija ostalih radnika u zdravstvu i staračkim domovima, korisnika smještaja u staračkim domovima. Tek tada se kreće sa vakcinacijom ostatka stanovništva.

“Vancine su zahtjevne po pitanju čuvanja i transporta pa je razgovarano o podršci sa lokalnog nivoa. Važno je da shvatimo da je vakcinacija sada najbolja mjera i drugačije se nećemo moći izboriti. Važno je sa vakcinacijom krenuti što prije i brže, dok još postoji imunitet kog onih koji su prebolovali koronu. Tako ćemo u jednom momentu imati veliki imunitet”, poručuje Mijovićeva.

Filter 2019