Wed. Apr 21, 2021
ћирилица /latinica

Jelica Kovačević: “Sedmi dan” se priprema i igra srcem

Autor: FILTER

Pozorišna predstave “Sedmi dan”, nastala je po tekstu Gorana Vračara i njegovom istoimenom romanu. Premijerno će biti izvedena 15. marta.

Režiju i dramatizaciju potpisuje Aleksandar Lazić.

U predstavi igraju Jelica Kovačević, Jelena Velkovski, Predrag Vasić i Aleksandar Lazić, dok će Goran Sultanović imati nasnimljeni monolog.

Glumačka ekipa uskoro stiže u Istočno Sarajevo, a svoje utiske o “Sedmom danu” donosi nam Jelica Kovačević.

“Promisao “Sedmog dana” nosi kroz susrete velelepne tvorevine uzatkane muzom koja nosi ime Život u Ljubavi. Poneseni tekstom i izuzetnom dramatizacijom, tkanom režijom Aleksandra Lazića duhom rukotvorina u postojanju, srcem se djeluje i u procesu i samoj izvedbi premijernog vidovanja. Ne umijem isustiti premijernu tvorevinu kao prijedlog jer zapravo ona ni u kom slučaju nije kraj, pozorište je trajno procesuiranje i rast kao i sam život kao i sama smrt, beskraj ljepote razvoja koja opčini srce i oko u žuči tkajanja ljepote, ljubavi kao nasušnosti i duhovne miomirisne neosvojive tvrđave koja nosi beskraj u svakom milimikro prahu postojbine vrlog svijeta kao i Novog.

Reditelj i dramaturg Aleksandar Lazić tanano, vrlo učinkovito i precizno secira i bdi nad dušama otjelotvorenja, spektrom svjetlosnih umno tvorenih energizovanih hvatova nosi djelo Vračar Gorana i sopstva svih nas koji živimo, vjerujemo, nadamo i ljubimo stvaranje “Sedmog dana “ i ako mikro čestica zrelosti traži put u putenosti sa strašću pokretačkih postojbina u srcima znam da ćemo dati i nadamo biti prepoznati od očiju duša koje će sa nama spravljati Zlatne dane”, kaže Jelica Kovačević u izjavi za Filter.

Ona dodaje da je svojim tekstom Vračar “zaorao veliko pitanje svijetu smrtnika”, a odgovor njemu je…

“Bezobzirno ću lutati i nadati pticu i letovima trajati, poduprijeta stvarnošću odoljeti u zavijet zaslijepljena svekolikom ljepotom, vjerom u spasenje u paraleli sa kodovima od kojih ne možemo dinama vremena u pješčanim olujama u sekundi trajanja skriti kob predatog bratoubistva u nama”.

Jelica Kovačević

Osim glumaca koje ćemo uskoro vidjeti na sceni Kulturnog centra u Istočnom Sarajevu, značajan doprinos ovom ostvarenju daju brojni saradnici.

Ninoslav Ademović zadužen je za muziku, Dragica Laušević za kostimografiju, Dragana Sudžuk i Jana Milenković za koreografiju, Borko Močević za scenografiju.

Premijera predstave “Sedmi dan” zakazana je za 15. mart u Istočnom Sarajevu i 26. mart u Narodnom Pozorištu u Beogradu. Predstava će biti izvedena i u Palama, Zvorniku, Nišu, Banja Luci, Kruševcu, Novom Sadu i Vršcu.

Jelena Velkovski, Aleksandar Lazić, Predrag Vasić i Jelica Kovačević
Filter 2019