Sat. Apr 17, 2021
ћирилица /latinica

U Istočnom Sarajevu smanjen broj krivičnih djela

Izvor: Srna

Stanje bezbjednosti na području koje pokriva Policijska uprava /PU/ Istočno Sarajevo u februaru je bilo stabilno i zadovoljavajuće, a ukupan broj krivičnih djela smanjen je za 16 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, izjavio je načelnik Uprave Branimir Šehovac.

Šehovac je naveo da je rasvijetljenost krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu u februaru iznosila više od 66 odsto, dok je ukupna rasvijetljenost krivičnih dijela veća od 88 odsto.

“Februar je protekao bez teških krivičnih djela koja bi izazvala uznemirenost građana, kao i bez krivičnih djela protiv života i tijela”, rekao je Šehovac na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

On je naveo da je zabilježena jedna krađa automobila na području opštine Istočna Ilidža, te dodao da je ovo krivično djelo rasvijetljeno, a vozilo pronađeno na području Kantona Sarajevo i vraćeno vlasniku.

Šehovac je naglasio da u februaru nisu evidentirana teža krivična djela, ali jesu dva krivična djela nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme pandemije virusa korona, tako da su protiv izvršilaca ovog krivičnog djela dostavljeni izvještaji nadležnom tužilaštvu.

Govoreći o javnom redu i miru, načelnik PU je naveo da nije bilo njegovog narušavanja u većem obimu, tako da je u februaru ove, u odnosu na isti mjesec prošle godine, zabilježeno smanjenje slučajeva narušavanja javnog reda i mira za 12 odsto.

Kada je riječ o bezbjednosti saobraćaja, Šehovac kaže da su registrovane dvije saobraćajne nesreće sa dva poginula lica, i to na području opština Pale i Sokolac.

Prema njegovim riječima, u februaru je registrovan isti broj saobraćajnih nezgoda i sa lakše i sa teže povrijeđenim licima kao u istom mjesecu lani, te smanjenje broja saobraćajnih nezgoda sa materijalnom štetom.

“Imamo dobru saradnju sa Okružnim javnim tužilaštvom i sudovima, kao i sa inspekcijskim organima i komunalnom policijom”, istakao je Šehovac, te dodao da su pripadnici PU, zajedno sa inspekcijom i komunalnom policijom pojačali kontrole provođenja mjera za suzbijanje virusa korona koje su donijele nadležne institucije u Republici Srpskoj.

Načelnik Sektora kriminalističke policije PU Istočno Sarajevo Aleksandar Zeković rekao je da je u februaru na području ove uprave registrovano 40 krivičnih djela, što je manje za osam u odnosu na isti mjesec lani, te da je podneseno 38 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv isto toliko lica, od čega je sedam povratnika.

Prema njegovim riječima, od ukupnog broja krivičnih djela, njih 12 su počinili nepoznati izvršioci, 10 krivičnih djela je rasvijetljeno /tri iz prethodnog perioda/, pa je koeficijent rasvijetljenosti po nepoznatom izvršiocu 66 odsto, a ukupna rasvijetljenost 88 odsto.

“Registrovano je 31 krivično djelo iz oblasti opšteg kriminaliteta, četiri iz privrednog, jedno iz oblasti organizovanog kriminaliteta, a četiri krivična djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja”, precizirao je Zeković.

Kada je riječ o organizovanom kriminalitetu u vezi sa drogom, on je naveo da je obrađeno 18 predmeta, dok je nadležnom tužilaštvu dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv jednog lica.

Govoreći o privrednom kriminalitetu, Zeković je naveo da su podnesena dva izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv tri lica, materijalna šteta pričinjena izvršenjem ovih krivičnih djela iznosi 30.209 KM, a utvrđen je iznos protivpravne imovinske koristi od 192.533 KM.

“Nisu evidentirana krivična djela sa većim stepenom društvene opasnosti, tako da je stanje u oblasti kriminaliteta zadovoljavajuće”, ocijenio je Zeković.

Načelnik Sektora policije u PU Istočno Sarajevo Milan Čvoro rekao je da je u februaru evidentirano 29 narušavanja javnog reda i mira, što je manje za 12 odsto u odnosu na isti mjesec lani, te dodao da su podnesena tri zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i uručeno 26 prekršajnih naloga.

Prema njegovim riječima, 41 lice je prijavljeno, od kojih je sedam povratnika u izvršenju prekršaja, a najčešće je riječ o tuči i fizičkom napadu, te uživanju droge, dok je najveći broj prekršaja zabilježen na području Istočne Ilidže, Istočnog Novog Sarajeva, te Pala.

Kada je riječ o bezbjednosti saobraćaja, Čvoro kaže da je u februaru zabilježeno 55 saobraćajnih nezgoda ili 8,3 odsto manje u odnosu na isti mjesec prošle godine, a u njima je stradalo 15 lica, što je više za šest lica u odnosu na februar lani.

“Najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda su neprilagođena brzina uslovima puta /15/, vožnja unazad /devet/ i nepoštivanje prvenstva prolaza /osam/”, precizirao je Čvoro i dodao da je iz saobraćaj isključeno 120 vozača.

Filter 2019