Mon. Apr 12, 2021
ћирилица /latinica

Stabilizovati nepovoljnu epidemiološku situaciju u Palama

Pale - Štab za vanredne situacije

Izvor: Srna

Na današnjoj sjednici Štaba za vanredne situacije opštine Pale zaključeno je da je epidemiološku situaciju u ovoj lokalnoj zajednici neophodno stabilizovati, te pooštriti određene mjere.

Komandant Štaba Boško Jugović rekao je novinarima da zbog epidemiološke situacije trebaju da se intenziviraju aktivnosti Komunalne policije i inspekcijskih organa, kao i preventivno spriječi širenje virusa među djecom na Palama.

„Donijeli smo danas naredbu kojom ćemo obustaviti rad odjeljenja u osnovnim i srednjim školama koja su izložena virusom korona, odnosno odjeljenja u kojima je boravio zaraženi učenik, nastavnik ili učitelj, dok će direktori škola pratiti koja su to odjeljenja“, istakao je Jugović i dodao da će pratiti situaciju i naredne sedmice ponovo održati sastanak, i ukoliko bude potrebno, potpuno obustaviti rad škola.

Jugović je poručio da će preko vikenda obustaviti program besplatnog skijanja djece u ski-centrima, te zahvalio svim radnicima Doma zdravlja, Komunalnoj policiji, pripadnicima Policijske uprave Istočno Sarajevo, inspekcijskim organima, kao i svim građanima koji poštuju predložene mjere.

„Ovih dana pripremićemo akcioni plan za vakcinisanje zajedno sa zaposlenima u Domu zdravlja. Počeli smo prikupljanje spiskova i u toku iduće sedmice kada pristigne prvi kontingent, zahvaljujući Institutu za javno zdravstvo Srpske, krenućemo sa vakcinisanjem stanovništva“, rekao je Jugović.

Kordinator kvaliteta zdravlja u paljanskom Domu zdravlja Nebojša Tanović naveo je da na području opštine Pale trenutno imaju 48 aktivnih slučajeva virusa korona, te da je broj mnogo veći zato što su ovo samo identifikovani slučajevi.

„U ovom periodu pojačali smo testiranje iz razloga što je to trenutno jedan od načina borbe protiv virusa korona – identifikuj i izoluj. Zbog toga se radi testiranje i na taj način uspijevamo da ograničimo grupe ljudi koje su pozitivne“, istakao je Tanović i dodao da Dom zdravlja pruža sve usluge koje su potrebne i za ostale građane.

On je rekao da je u posljednje vrijeme većina novooboljelih srednje i starije životne dobi, te da je oslobilo poštovanje mjera zbog čega ima pacijenata sa težom kliničkom slikom koji zahtijevaju hospitalizaciju.

Prema njegovim riječima, zdravstvena ustanova će u saradnji sa opštinom Pale napraviti akcioni plan i krenuti sa vakcinacijom starosne grupe od 65 do 74, od 75 do 84 i preko 85 godina.

„Na osnovu toga ćemo raditi prvo vakcinisanje, zatim idu zdravstveni radnici, starački domovi i zaposleni u staračkom domu“, naveo je Tanović.

Načelnik Komunalne policije opštine Pale Srđan Šarac rekao je da se situacija što se tiče ugostiteljskih objekata popravila, te pozvao ugostitelje da poštuju mjere koje su propisane, jer će ovih dana svakodnevno biti na terenu u saradnji sa Republičkom i gradskom inspekcijom.

On je dodao da Komunalna policija primjenjuje opštinsku odluku gdje je definisano da kazna za ugostitelje iznosi 400 KM, te napomenuo da su u prethodnih 15 dana sankcionisali 20 ugostitelja.

Filter 2019