Wed. Apr 21, 2021
ћирилица /latinica

SNSD i DEMOS: Promjene u funkcionisanju gradske vlasti

Izvor: FILTER/M.K.,D.L.

Nakon sastanka članova Gradskog odbora SNSD-a Istočno Sarajevo i Regionalnog odbora DEMOS-a Sarajevsko-romanijske regije, potvrđeno je zajedničko djelovanje oko formiranja gradske vlasti i funkcionisanja vlasti u opštinama. 

Predsjednik Gradskog odbora SNSD- a Istočno Sarajevo Ljubiša Ćosić istakao je da je zajedničko opredjeljenje da se Grad Istočno Sarajevo vodi na drugačiji način u odnosu na prethodnu vlast.

“Razgovarali smo o tome kako da povećamo gradski budžet i kako da javne ustanove funkcionišu na bolji način. Cilj nam je da gradska uprava bude bolji servis građana nego što je to bila do sada. Razgovarali smo o kadrovskim rješenjima i saglasili se da ćemo delegirati najbolje kadrove koji će biti zastupljeni kroz izvršne fukncije u gradskoj upravi”, rekao je Ćosić.

On je dodao da je potrebno završiti proces koji se odnosi na formiranje jedne turističke organizacije. Plan je  proaktivniji i bolji odnos prema privredi, navodi Ćosić.

“Razgovarili smo i o našim odnosima unutar skupština opština i konstatovali da imamo tri načelnika čiju smo kandidaturu zajednički podržali. Nažalost, u Trnovu nemamo skupštinsku većinu ali razgovarali smo i o funkcionisanju u lokalnim zajednicama gdje nemamo načelnika ali imamo većinu. Konstatovano je da na Sokocu skupštinska većina u kontinuitetu raste i da u narednom periodu možemo očekivati povećanje odbornika koji nas podržavaju. Kada smo formirali većinu rekli smo da nećemo raditi protiv aktuelnog načelnika nego zajedno sa njim i to smo pokazali na posljednjoj sjednici skupštine opštine Sokolac, kada smo podržali garanciju koju je načelnik dostavio u vidu zemljišta za neizmireni poreski dug u iznosu od 1.300.000 KM. Prema tome, SNSD i DEMOS ovim pokazuju da vode računa o lokalnim zajednici i da vide politiku na jedan sasvim drugačiji način, šta god govorili i mislili naši politički protivnici”, naveo je Ćosić.

SNSD i DEMOS su, poručeno je nakon sastanka, podrška dobrim rješenjima koja implementira Vlada Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

“Zajedničkim zalaganjima smo doveli do toga da Istočno Sarajevo uvijek bude u centru investicionih dešavanja kada je u pitanju sama Vlada Srpske. Ali mi se nikada nećemo saglasiti  oko toga da se novac koji je usmjeravan od strane Vlade Srpske troši u pogrešne svrhe i na rasipnički način”, zaključio je Ćosić.

Predsjednik Regionalnog odbora DEMOS-a Sarajevsko-romanijske regije Aco Stanišić, rekao je da ova stranka želi istinske promjene u funkcionisanju gradske vlasti.

“Želimo da gradonačelnik bude gradonačelnik svih građana, da bude nosilac promjena nabolje.  U tom smislu smo dogovarali određene projekte  u budućem periodu gdje će svaka opština u naredne četiri godine dobiti pomoć od grada kroz projekte i investicije. Naravno, namjera je i da gradonačelnik poveća gradski budžet”, rekao je Stanišić.

On se zahvalio Vladi Republike Srpske za podršku investicijama u ovoj regiji, posebno kad je u pitanju Olimpijski centar Jahorina.

“Moraćemo da povedemo malo više računa oko same izzgradnje i nekih dešavanja na planini, kako bi zaštitili sve te investicije i imali što duži niz godina mogućnost da ih u najboljem mogućem smislu koristimo”, rekao je Stanišić.
Dodao je da će DEMOS uz SNSD
sigurno činiti okosnicu vlasti.

“Kada su u pitanju kadrovi u gradskoj upravi saglasili smo se da to budu ljudi koji su dokazani u svojim poslovima, da u narednom periodu imaju  odgovornost, a ne kao što je to bilo ranije kada su na te funkcije dolazili isključivo po političkoj liniji”, naveo je Stanišić.

Filter 2019