Mon. Apr 19, 2021
ћирилица /latinica

Služen pomen žrtvama NATO bombardovanja

Autor: FILTER/M.K

U crkvi Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama služen je pomen svim poginulim borcima i civilima stradalim u  periodu 24. mart – 10. juni 1999 godine.

Goran Šehovac, predsjednik Boračke organizacije “Ilidžanski borac” podsjetio je da je intervencija NATO-a izvršena bez odobrenja Savjeta bezbjednosti. Prema procjenama ubijeno je oko 1000 vojnika i policajaca i oko 2500 civila,  od čega 79 djece, dok se procenjuje da je ranjeno više od 12.000 lica.

“Najveći zločin je počinjen posle rata, posle bombardovanja Republike Srpske i Srbije. I dan danas naše majke, očevi i djeca umiru od ozloglašene bolesti, od posljedica bombardovanja osiromašenim uranijumom”, rekao je Šehovac.

On je rekao da Srpska i Srbija moraju da tuže NATO za sve što su učinili na ovom području, za ljudske živote izgubljene u bombardovanju i za sve koji i danas umiru od posljedica bombardovanja.

“To se ne može ni platiti ni vratiti ali tužiti ih moramo”, poručuje Šehovac.

Na današnji dan 1999. godine, pali su prvi projektili koje su ispalile snage NATO-a, a koje su pogodile ciljeve u okolini Prištine, čime je zvanično počela vojna kampanja koja je trajala narednih 78 dana.

Tokom bombardovanja gađani su vojni ali i civilni ciljevi: bolnice, fabrike, mostovi, pruge, predajnici, elelktro-energetska postrojenja itd.

Bombardovanje SR Jugoslavije okončano je 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN. 

Filter 2019