Mon. Apr 19, 2021
ћирилица /latinica

Prodavao “Politiku”, bio hapšen i završio u logoru: Nevjerovatna životna priča Vlaste Velisavljevića

Izvor: mondo.ba

Vlastimir Vlasta Velisavljević, preminuo je danas u 95. godini. Glumac je prije nekoliko dana otkrio da je pozitivan na korona virus, nakon čega je ubrzo hospitalizovan, ali i uključen na respirator.

Čuveni glumac je rođen 28. jula 1926. godine u Beogradu. Glumom je počeo da se bavi 1938. godine u Narodnom pozorištu na sceni Manježa, gde je tada bilo Roda pozorište koje je vodila Gita Predić.

Vlasta je 1943. bio uhapšen i odveden je u nacistički logor Dortmund Herde, u kojem je bio primoran da obavlja fizičke poslove. Iz logora je uspio da pobjegne uz pomoć jednog od majstora u fabrici koji mu je dao njemačku propusnicu, zahvaljujući kojoj je uspio da stigne nazad u Beograd.

Prije Drugog svjetskog rata je prodavao “Politiku” i tako zarađivao prvi novac.

Nakon rata, Vlasta je sa nekoliko drugova pokušao da pobjegne u Sjedinjene Američke Države, ali je bio uhvaćen i odveden u zatvor na Adi Ciganliji, iz kojeg je bio ubrzo pušten. Proveo je i tri godine u zatvoru na Golom otoku, na koji je odveden 1950. nakon što su kod njega, navodno, pronašli ruske knjige, koje su tada bile zabranjene. Prema glumčevim riječima, nije želio da izda kuma, koji je bio pukovnik Jugoslovenske armije, a kojeg su optuživali da je staljinista. Kada je u Srbiji donijet zakon o rehabilitaciji, Vlasta je podnio zahtjev, te je rehabilitovan kao zatočenik Golog otoka.

Prilikom hapšenja, bio je student treće godine Pozorišne akademije u Beogradu, na kojoj je kasnije i diplomirao, u klasi Mate Miloševića. Studirao je na klasi zajedno sa Oliverom Marković, Đuzom Stojiljkovićem, Predragom Lakovićem, Mihailom Viktorovićem.

Glumom je počeo da se bavi 1938. godine, sa dvanaest godina, na sceni Manježa, Narodnog pozorišta u Beogradu, a u svojoj karijeri je ostvario oko 350 uloga u pozorištu, na filmu, i televiziji.

Sarađivao je sa brojnim rediteljima, a njegove replike prepričavaju se među svim generacijama. Mlađi su ga zapamtili po ulozi baba Nate u filmu “Mala noćna muzika”, a ljubitelji pozorišta po tome što je više od 1.600 puta sa kolegama na sceni JDP-a igrao predstavu “Buba u uhu”. Ipak, najširu popularnost stekao je ulogom magistra Đorđevića u seriji “Bolji život”.

Vlasta je doživotni počasni član Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu.

Tri puta se ženio i ima ćerku Dubravku, iz prvog braka.

Filter 2019