Sat. Apr 17, 2021
ћирилица /latinica

Preminuo Danilo Dželetović, istraživač zločina nad Srbima

Izvor: Srna

U Beogradu je u 90. godini preminuo Danilo Dželetović, dugogodišnji policijski inspektor MUP-a Republike Srpske, koji se bavio istraživanjem i dokumentovanjem ratnih zločina počinjenih nad Srbima u BiH.

Dželetović je podlegao posljedicama virusa korona u bolnici u Beogradu 22. marta, a biće sahranjen u rodnoj Bileći. Datum sahrane još nije određen.

Tokom i poslije građanskog rata u BiH objavio je više naslova u dnevnoj i nedjeljnoj štampi Republike Srpske i SR Jugoslavije o ratnim zločinima i zločinima genocida nad srpskim življem na području opština Hadžići, Trnovo i Goražde.

Na osnovu izvorne dokumentacije, napisao je i objavio 2000. godine knjigu o zločinima izvršenim nad srpskim življem u sarajevskom naselju Hrasnica za vrijeme građanskog rata u BiH pod naslovom “Zločini u Hrasnici”.

U njoj je opisao zločine koje je počinio Husein Mujanović zvani Huso, koji je uhapšen u Srbiji 2018. godine zbog ratnih zločina protiv srpskih civila u Hrasnici i Sokolović Koloniji i koji je bio upravnik logora u Hrasnici, za čije vrijeme je ubijeno i svirepo mučeno najviše srpskih logoraša, u čemu je Mujanović i sam učestvovao.

Napisao je više naslova o ratnim zločinima koji su izvršeni u istom periodu nad srpskim narodom u opštini Hadžići, Trnovo i Goražde, koji su objavljeni u dnevnoj i nedjeljnoj štampi Republike Srpske i tadašnje SR Jugoslavije.

Pisac Neđeljko Babić je povodom ove knjige o zločinima nad Srbima u Hrasnici i Sokolović Koloniji napisao da rezultati rada Danila Dželetovića nisu nimalo skromni, te da dokumentovanje podataka dalje treba da preuzme Institut za istraživanje zločina.

“Djelo Dželetovića je skromna, ali značajna činjenica. To je srpski krik iznad našeg bezumlja, nečinjenja, aljkavosti i pogubne sklonosti da sve brzo predamo zaboravu. Ova knjiga to ne dozvoljava. Ona nudi dokaze, a dokazi optužuju”, naveo je Babić.

Dželetović je napisao i knjigu “Istorija i stradanje Hercegove crkve”, koja predstavlja najpotpuniju studiju o Crkvi Hercega Stjepana u Donjoj Sopotnici kod Goražda, jednom od najznačajnijih objekata srpske kulture i duhovnosti.

Danilo N. Dželetović rođen je 1931. godine u Čepelici, kod Bileće. Osnovnu školu je završio u rodnom mjestu, a gimnaziju u Sarajevu, gdje je i diplomirao na Odsjeku za istoriju Filozofskog fakulteta 1969. godine na temu “Pitanje hercegovačkih izbjeglica u Crnoj Gori za vrijeme i poslije hercegovačkog ustanka 1882. godine”.

Ovaj rad je objavljen u Časopisu za kulturno i istorijsko nasljeđe “Hercegovina” u Mostaru 1983. godine.

Do penzionisanja radio je na raznim poslovima u Republičkom SUP-u bivše SR BiH u Sarajevu. Prije rata je bio načelnik jednog odjeljenja u SUP-u tadašnje SR BiH.

Filter 2019