Sat. Apr 17, 2021
ћирилица /latinica

Predstavljamo košarkaški klub „Igman“ (FOTO/VIDEO)

Izvor: Elta TV

Košarkaški klub „Igman“ osnovan je 1971.godine. Klub koji danas djeluje u Istočnom Sarajevu baštini tradiciju dugu 50 godina. Nakon kraćeg prekida, prije 15 godina rad kluba je obnovljen.

Danas muškarci seniori igraju Drugu ligu RS istok, dok su djevojke u Premijer ligi BiH.

Ina Popović već osam godina trenira u “Igmanu”. Košarka je prvi sport koji je počela da trenira.

“Jednostavno sam se tu pronašla. U klubu su odlični prijatelji, saigrači i to me ovdje privuklo“, kaže Ina.

Opstaju u najvećem rangu takmičenja i dostojno predstavljaju svoj grad. Ipak, ove sezone je aktuelna epidemiološka situacija uticala i na rezultat. Na jednoj utakmici igralo je samo sedam igračica. Ni to ih ne sprečava da ostavljaju srce na terenu i ostanu u društvu najboljih.

Foto: Slobodan Tintor

Marijana Šehovac je u klubu već 11 godina. Kapiten je seniorskog tima a prve košarkaške korake napravila je u Omladinskom košarkaškom klubu Igman. Priča nam da klub ima takmičenja u svim uzrasnim kategorijama. Osim toga, kadetkinje i mlađe pionirke se ove godine takmiče i u Ženskoj omladinskoj ligi BiH.

„Dosta je tu medalja sa međunarodnih turnira i takmičenja na nivou Područnog košarkaškog odbora Romanija- Hercegovina u kojem se takmiče selekcije kadeta, pionira i mlađih pionira. Takođe, tu su i seniori koji učestvuju u Drugoj ligi RS“, priča Marijana.

Foto: Slobodan Tintor

Finansije diktiraju mnogo toga a u Igmanu je trenutno najveći problem nedostatak adekvatnog prostora za trening i utakmice.

„Velike probleme imamo što se tiče dvorana jer smo jedini premijerligaš koji igra u školskoj dvorani u Vojkovićima. Zahvaljujem se upravi škole svakako. S obzirom na ove mjere, ni tamo često nismo mogli igrati pa smo morali ići na Pale i takoreći smo svaku utakmicu gosti“, kaže Zoran Šehovac, trener KK „Igman“.

Dodatna finansijska podrška kojom bi se obezbijedili bolji uslovi za rad svih kategorija za sada je samo nada trenera i igrača. Vjeruju da će njihov uspjeh biti prepoznat, a volja više od 150 članova kluba adekvatno nagrađena.

„Mogu reći da imamo dosta problema koji se tiču finansija. Takmičimo se sa klubovima čiji su mjesečni budžeti skoro kao naš godišnji. To se direktno odražava i na rezultate takmičenja, zatim na igrački kadar jer nemamo mogućnost dovođenja stranaca. Tu su ekipe koje pored djevojaka iz Srbije i Crne Gore imaju igračice i iz SAD-a. To nam pravi problem ali mi se trudimo i radimo kako bismo se pokazali u što boljem svjetlu“, kaže Marijana.

Foto: Slobodan Tintor

Raduje ih izgradnja nove dvorane u Istočnom Sarajevu. Nadaju se da će im njena vrata, kao premijerligašu, biti otvorena.

Za igrački kadar se ne brinu. Ovdje stasavaju nove generacije jer njihova škola košarke, kako kažu, uvijek okuplja 40-ak dječaka i djevojčica.

Foto: Slobodan Tintor
Filter 2019