Wed. Apr 21, 2021
ћирилица /latinica

Počela vakcinacija starijih od 65 godina

Izvor: FILTER/M.K.

U Istočnom Sarajevu danas je počela vakcinacija građana starijih od 65 godina.

Vakcinacija ne oduzima mnogo vremena ali je priprema obimna, kaže dr Danko Vasiljević, koordinator za vakcinaciju Doma zdravlja Istočno Sarajevo.

“Sa timovima porodične medicine se formiraju spiskovi, zatim se građani kontaktiraju, pravi se spisak, formiraju se i rezervni spiskovi kako bi sve doze vakcine bile iskorištene pravilno i na vrijeme”, objašnjava Vasiljević.

On dodaje da je danas sve dobro prošlo i da je prvi dan bio dobar test za sam proces vakcinacije. Očekuje se da ona narednih dana, u zavisnosti od broja vakcina koje budu stizale, bude masovnija. Prijavljeno je više od 1 500 građana starijih od 65 godina.

“Bili smo, kao regija, ograničeni nedostatkom adekvatnog frižidera koji može da čuva vakcine na temperaturi od -18 do -25 stepeni. Regionalni Institut za javno zdravstvo je dobio taj frižider pa ćemo moći planitrati i popodne i neradnim danima kako bi se taj proces ubrzao”, rekao je Vasiljević.

Dodao je da do sada nije bilo ozbiljnih neželjenih reakcija na vakcine. Kako kaže, očekivane reakcije kao i nakon većine vakcina su povišena tjelesna temperatura, osjećaj malaksalosti, bolovi u mišićima, glavobolja. Sve to traje jedan do dva dana.

“Protiv temperature se preporučuje paracetamol, savjetujemo mirovanje i to veoma brzo prođe. I sam sam imao te simptome nakon vakcinacije ali prošli su za jedan dan. To je očekivano”, poručuje Vasiljević.

Vakcinacija građana Istočne Ilidže i Istočnog Novog Sarajeva odvija se u Kulturnom centru.

Filter 2019