Mon. Apr 12, 2021
ћирилица /latinica

Počela vakcinacija radnika Doma zdravlja Pale

Autor: FILTER/D.L.

Danas je u Palama počela vakcinacija zdravstvenih radnika i nemedicinskog osoblja Doma zdravlja Pale. Vakcinisani su ruskom vakcinom „Sputnjik Ve“, a revakcinacija će biti za 15 dana.

Pomoćnik direktora za medicinska pitanja, dr Predrag Blagojević istakao je da će prvi vakcinisani biti zdravstveni radnici, zatim korisnici staračkog Doma „Natura“, a zatim i građani iznad 65 godina starosti.

„Kako budemo dobijali vakcine u skladu sa programom Instituta za javno zdravstvo RS i Ministarstva zdravlja, koliko bude vakcina dolazilo u Srpsku, toliko ćemo mi proporcionalno koliko imamo broj stanovnika dobijati za naše građane opštine Pale“, rekao je Blagojević.

dr Predrag Blagojević

On je dodao da se do sada vakcinisao određeni broj zdravstvenih radnika u Srbiji, kao i da su dobili vakcinu i revakvinaciju protiv Kovida 19.

Vakcinaciji mogu pristupiti svi, ali trenutno se prijavilo njih 25, od ukupno 108 radnika u Domu zdravlja.

„Trenutna epidemiloška situacija na području opštine Pale je izuzetno teška. Jedan od uzroka ponovnog porasta broja oboljelih jeste velika populacija ljudi iz okolnih zemalja na turističkoj decstinaciji Jahorina“, istakao je Blagojević.

Trenutno su u Palama aktivna 72 slučaja oboljelih od virusa korona. Blagojevi dodaje da ipak, s obzirom na to da se testiraju samo oni sa najizražajnijim simptomima, broj oboljelih bi mogao biti i veći. Po njegovim procjenama, čak i do 150.

„Građani su već umorni i ja im ne zamjeram jer ovo traje već godinu dana. Ovo je jedna vrsta biološkog rata na koji niko nije mogao biti spreman, ni Pale, ni cijela planeta. Savjetujem građanima da budu odgovorni i da izbjegavaju zatvorene prostore. Znam da je ponekad i nemoguće ali u zatvorenom prostoru se virus prenosi, na otvorenom se malo ko zarazio“, rekao je Blagojević.

Filter 2019