Fri. Apr 23, 2021
ћирилица /latinica

Povećan broj požara na području Istočnog Sarajeva

Izvor: Grad Istočno Sarajevo

Na području Istočnog Sarajeva u proteklih mjesec dana evidentirano je oko 60 požara izazvanih ljudskom nepažnjom prilikom paljenja niskog rastinja i suve trave,rekao je starješina gradske Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice Njegoš Vukadin.

„Neoubičajeno visoka temperatura za ovo doba godine i period bez padavina uzrokovali su povećan broja požara na otvorenom prostoru, na livadama, u niskom rastinju. Šumskih požara nije bilo, jer je temperatura  noću još vrlo niska i ima pojave mraza“, rekao je Vukadin.

Vukadin je apelovao da građani koji čiste imanja i poljoprivrednici koji rade na pripremi zemljišta za proljećnu sjetvu, radove izvode kontrolisano.

„Spaljivanje korova trebalo bi da se vrši na bezbjedan način, kontrolisano. Postoje metode uklanjanja i skladištenja korova, na način da se on iskoristi kao đubrivo za narednu sezonu. Ukoliko je zaista potrebno spaliti veće količine korova, spremni smo da po pozivu izađemo na teren i nadgledamo ove aktivnosti. Ne možemo, ipak, biti prisutni na svim lokacijama u gradu gdje se obavljaju ovakve vrste radova, pa još jednom pozivamo građane na oprez i odgovornost “, naglasio je Vukadin.

Vukadin je rekao da najviše požara ima tokom vikenda, kada veći broj građana boravi na izletištima ili na svojim imanjima.

 „Najveći broj intervencija imamo nedjeljom. Vatra  koja nije propisno ugašena ili izmakne kontroli, proširi se i izazove požar na suvoj travi i niskom rastinju. U ovakvim situacijama, najvažnije je da imamo blagovremenu dojavu, kako bismo na vrijeme intervenisali i spriječili požar širih razmjera “, istakao je Vukadin.

Prema riječima Vukadina, Teritorijalna vatrogasno-spasilačka jedinica Istočnog Sarajeva posjeduje savremenu opremu i vozila za gašenje svih vrsta požara.

„Imamo dovoljan broj zaposlenih, koji prolaze kontinuiranu obuku. Raspolažemo potrebnom opremom za zaštitu i spasavanje od požara, vatrogasnim vozilima za gašenje svih vrsta požara i osposobljeni smo da u svakom trenutku odgovorimo zadacima“, naglasio je Vukadin.

Filter 2019