Fri. Aug 6, 2021
ћирилица /latinica

OC “Jahorina” preuzima “Andrićgrad”

Izvor: capital.ba

Olimpijski centar Jahorina preuzeće poslovanje nad turističkim kompleksom Andrićgrad u Višegradu.

Ovaj posao dogovoren je na zajedničkom sastanku održanom krajem februara u Istočnom Sarajevu, a biće finaliziran tako što će Vlada Republike Srpske svoj udio u Andrićgradu, koji zajedno sa opštinom Višegrad iznosi 78 odsto, prepisati na OC Jahorina.

Inače, preostalih 22 odsto pripada režiseru Emiru Kusturici koji prema saznanjima CAPITAL-a ostaje u ovom poslu.

Ovu informaciju nam je potvrdio i predsjednik Nadzornog odbora OC Jahorina Nedeljko Elek, koji je kazao kako već postoje planovi o investicije u Andrićgrad.

“Cilj nam je da napravimo jednu turističku regiju od Jahorine do Zlatibora, a da Andrićgrad i Mećavnik budu vezivni faktori. Plan je da ljudi koji zimuju sedam dana na Zlatiboru ili Jahorini, dva dana provedu u Andrićgradu“, kazao je Elek.

Kako kaže da većina od 250.000 skijaša koji godišnje posjete Jahorinu dolazi na sedam dana, od kojih pet skijaju a preostala dva uglavnom koriste da posjete neke druge obližnje destinacije. Preuzimanjem Andrićgrada oni bi sa Jahorine kroz dobru ponudu bili usmjereni na Višegrad.

Podsjećamo, Vlada Republike Srpske je po sličnom modelu sredinom prošle godine Jahorini dala skijalište Igrišta u Vlasenici, u koje je kasnije najavljeno višemilionsko ulaganje.

Inače, kada je riječ o projektu Andrićgrad u njega je do sada, prema dostupnim informacijama, uloženo 23,7 miliona maraka, od čega je Vlada Srpske izdvojila 15 miliona KM, Kusturica pet, a ostatak opština Višegrad.

Filter 2019