Sat. Apr 17, 2021
ћирилица /latinica

Objavljen Zbornik dokumenata “Zločini genocida nad Srbima u Srebrenici u Drugom svjetskom ratu”

Izvor: FILTER

Iz štampe je izašao Zbornik dokumenata “Zločini genocida nad Srbima u Srebrenici u Drugom svjetskom ratu”, u izdanju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Vlade Republike Srpske i Udruženja istoričara Republike Srpske „Milorad Ekmečić“.

Zbornik je nastao kao rezultat istoimenog naučnog projekta koji su realizovali nastavnici i saradnici Katedre za istoriju i arheologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a koji je sufinansiralo Ministarstvo za naučno tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

U Zborniku je, na skoro 400 stranica, sabrano 140 arhivskih dokumenata koji nedvosmisleno svjedoče o tome kako su postrojbe Nezavisne Države Hrvatske, tokom Drugog svjetskog rata, u srebreničkom srezu ubile 1076 odraslih muškaraca, 546 žena, 210 staraca i 430 djece. Od ukupnog broja žrtava srebreničkog sreza u Drugom svjetskom ratu (3281), pravoslavni Srbi su činili oko 68%, što znači više od dvije trećine svih žrtava. Najviše njih ubijeno je iz vatrenog oružja – 1129, obješeno je 9, zaklano nožem 663, izmrcvareno raznim metodama mučenja 348, umrlo kasnije od posledica mučenja 95 i ubijeno u logorima 18.

Filter 2019