Fri. Apr 23, 2021
ћирилица /latinica

Neformalna grupa ruši kredibiltet paljanske boračke organizacije

Izvor: Srna

Predsjedništvo Boračke organizacije opštine Pale sinoć je na posebnoj sjednici osudilo zlonamjerne upade neformalne grupe građana koju su tražili da im se dostavi primjerak statuta udruženja, program rada i finansijski plan za 2020. godinu, i dodalo da njihov zahtjev nije u skladu sa zakonom i normama.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Pale Đorđe Rističević rekao je novinarima da su održali sjednicu po osnovu dopisa neformalne grupe građana koji pokušavaju da uruše integritet i kredibilitet paljanske Boračke organizacije.

“Neformalna grupa od nas traži ono što im ne pripada po zakonu. Tražili su statut, izvještaj o radu, plan rada i finansijski plan za prošlu godinu, a nisu članovi naše organizacije. Oni se ponašaju kao da su revizori, da mogu da nas kontrolišu, međutim, to nije ni u skladu sa zakonom i normama”, navodi Rističević.

On dodaje da neformalna grupa građana širi dezinformacije o Boračkoj organizaciji Pala, te da su jednoglasno na sjednici osudili ovaj akt.

On je rekao da je u pozadini mnogo dublja priča sa pokušajem urušavanja ne samo paljanske Boračke organizacije, nego, kako je naveo, i Republike Srpske.

Rističević navodi da su iduće godine izbori, pa pojedini politički faktori žele da se infiltriraju u ovu organizaciju kako bi na taj način promovisali svoju partiju.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Pale Mihajlo Parađina dodaje da Boračka organizacija Pale ne vodi nikakve aktivnosti kada je riječ o prikupljanju potpisa za izmjenu Zakona o pravima boraca.

“Ovdje nije poenta zaštita interesa boračke populacije, sve je ovo politički motivisano. Slični udari su bili i ranije, ali Boračka organizacija Pala ima karakter, stabilnost i rezultate koji svjedoče o njihovom radu”, naglasio je Parađina.

Prema njegovim riječima, politici nije mjesto u Boračkoj organizaciji, te su zahtjevi neformalne grupe građana kontradiktorni, jer upravo ova organizacija se bori da boračkoj populaciji bude bolje.

Parađina je istakao da Boračka organizacija Pale zahtijeva od Vlade Republike Srpske da donese mehanizme uz pomoć kojih će sva djeca poginulih boraca konačno biti zaposlena, kao i povećanje ličnih i porodičnih invalidnina, koje nisu kvalitetno povećane od 2008. godine.

Neformalna grupa građana uputila je zahtjev Boračkoj organizaciji Pala da im se dostavi primjerak statuta udruženja, program rada i finansijski plan za 2020. godinu, te da ih u pisanoj formi obavijeste ko je i na koji način u ime Udruženja donio odluku da se ne potpisuje peticija za izmjene i dopune Zakona opravima boraca Republike Srpske, sa akcentom na borački dodatak.

Filter 2019