Mon. Apr 19, 2021
ћирилица /latinica

“Nekome možda spasim život”… Zašto biti dobrovoljni davalac krvi?

Autor: FILTER/ M.K.

Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije organizovalo je akciju dobrovoljnog darivanja krvi, koja je održana u prostorijama Opštine Istočna Ilidža. Prijavilo se više od 50 davalaca.

Na svakoj akciji primijetimo one koji prvi put daruju krv. Svakodnevno se na području Istočnog Sarajeva broj dobrovoljnih davalaca povećava.

Dejan Simanić je, kaže, došao na poziv druga jer je smatrao da čini human gest. Danas je siguran da želi biti dobrovoljni davalac krvi.

„Nekome možda spasim život. To je moj cilj, zbog toga sam došao i nadam se da će me i ubuduće zvati“, kaže Simanić.

Filip Matić je krv darovao nekoliko puta. Uvijek s istom mišlju – “doza krvi koju dam može spasiti nečiji život.”

„Zaista je poseban i drugačiji osjećaj kada donirate krvi, neuporedivo sa bilo čim drugim“, poručuje Matić.

Gospava Pejić, predsjednik Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije zahvalila je načelniku Istočne Ilidže na ustupljenom prostoru, te davaocima koji obnavljaju zalihe krvi u Bolnici “Srbija”.

“Zavod transfuzijske medicine svaku našu akciju podržava sa zahvalnim obrocima. Služba transfuzije Bolnice još nikada nije napravila problem i rekla da ne može izaći na akciju, bez obzira i na kovid i kompletnu situaciju. Oni svojim gestom pokazuju koliko je ta krv neophodna u našoj bolnici i u cijeloj RS“, navela je Pejićeva.

I ova akcija, kao i sve u prethodnih godinu dana, organizovana je po posebnom rasporedu. Dvaoci su se najavili i dobili termin dolaska čime je izbjegnuto veće okupljanje.

Dr Jelena Stojanović – Lukić, šef Službe transfuzije u Istočnom Sarajevu rekla je da će doze od 50-ak dobrovoljnih davalaca mnogo značiti.

“To će nam u ovom momentu mnogo značiti jer su rezerve krvi svih grupa u našoj službi prilično smanjene. Bilo je u proteklom periodu operativnih zahvata, bio je i viši broj pacijenata na hematoonkološkom odjeljenju, tako da su se rezerve dosta potrošile.“

Dobra saradnja Službe za transfuziju, Udruženja dobrovoljnih davalaca ali i svih lokalnih zajednica olakšava proces dobrovoljnog davalaštva u ovoj regiji.

Naredna akcija u organizaciji Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije biće održana 17.marta u Sokocu.

Filter 2019