Fri. Apr 23, 2021
ћирилица /latinica

Na kovid odjeljenju 90 pacijenata

Izvor: Srna

Na kovid odjeljenju Bolnice “Srbija” u Istočnom Sarajevu hospitalizovano je 90 pacijenata, od kojih je pet na intenzivnoj njezi, od čega su četiri priključena na respirator a jedan pacijent je intubiran, rekao je pomoćnik direktora za medicinske poslove ove zdravstvene ustanove Đorđe Pejić.

Pejić je istakao da su u posljednja 24 čas preminula tri pacijenta zaražena virusom korona.

On je naglasio da je situacija u Bolnici “Srbija” izuzetno teška, jer konstantno imaju veliki priliv pacijenata oboljelih od virusa korona.

Pejić je rekao da Bolnica raspolaže potrebnim količinama lijekova, sredstava i opreme za liječenje kovid pacijenata.

“Mi moramo da primimo sve pacijente i trudimo se da prilagodimo svoje kapacitete epidemiološkoj situaciji” rekao je on i dodao da se u skladu sa pogoršanjem situacije moraju preduzimati mjere kako bi bili zbrinuti svi pacijenti.

Pejić napominje da se trude da, koliko toliko održe i redovan rad u ovoj zdravstvenoj ustanovi u smislu drugih službi i da pruže usluge hirurgije, pedijatrije, ali se i onkološki pacijenti moraju zbrinuti.

“Trudimo se da održimo kompletno funkcionisanje sistema i samim tim prilagođavamo se trenutnoj epidemiološkoj situaciji” istakao je Pejić i dodao da imaju dovoljno kapaciteta da održe sistem stabilnim.

On dodaje da će morati, ukoliko bude potrebno i neka druga odjeljenja osposobiti i smanjiti njihove kapacitete kako bi smjetili sve oboljele od virusa korona, ali onda imaju veliki problem sa funkcionisanjem toh odjeljenja.

Pejić je naglasio da je u Bolnici “Srbija” počela vakcinacija zdravstvenih radnika koji su izrazili želju.

Prema njegovim riječima, unazad tri dana vakcinisano je 146 zdravstvenih radnika, gdje je težište na ljudima koji rade sa kovid pacijentima.

On je napomenuo da je ranije vakcinisano 27 zdravstvenih radnika i u posljednja dva dana urađena je i njihova revakcinacija sa “sputnik ve” vakcinom.

Pejić je dodao da imaju i 19 radnika koji su se ranije vakcinisali u Srbiji.

Filter 2019