Wed. Apr 21, 2021
ћирилица /latinica

Milunović: Srbi u Sarajevu danas statistička greška

Izvor: Srna

Dvadesetpet godina od egzodusa oko 120.000 sarajevskih Srba sutra će biti obilježeno na Sokocu i Ravnoj Romaniji.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović rekao je danas da je obilježavanje 25 godina od egzodusa sarajevskih Srba u kalendaru važnih istorijskim događaja u skorijoj istoriji.

Kazao je da je egzodus sarajevskih Srba uslijedio nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma kada je šest opština Srpskog Sarajeva u cjelini pripalo Federaciji BiH, dok je pet opština podijeljeno između Republike Srpske i FBiH.

“Srbi su napustili svoje kuće i stanove jer nisu željeli da žive pod muslimansko-hrvatskom vlašću”, podsjetio je Milunović.

Prema njegovim riječima, iako je iseljavanje počelo već u decembru 1995. godine, masovan egzodus je pokrenut 17. februara 1996. godine i trajao je do 16. marta.

“Osim toga što su srpski civili morali da spakuju najnužnije stvari i krenu u neizvjesnost, mnogi stanovnici Ilijaša, Grbavice, Hadžića, Vogošće i opštine Centar otkopavali su posmrtne ostatke svojih pokojnika, ne želeći da muslimanski vandali skrnave grobove njihovih najmilijih. Na Sokocu je izgrađeno srpsko vojničko spomen-groblje Mali Zejtinlik, na kojem se nalaze posmrtni ostaci 969 boraca Vojske RS”, rekao je Milunović.

Dodao je da je, prema popisu iz 1991. godine, u 10 sarajevskih opština živjelo 29,9 odsto Srba i 10,7 odsto Jugoslovena, a polovina njih je pripadala srpskom narodu, dok su danas, kako je rekao, Srbi u Sarajevu statistička greška.

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Radomir Graonić najavio je da će sutra pomen biti služen na vojničkom groblju Mali Zejtinlik u 12 časova, a potom parastos u 13 časova u manastiru Sokolica na Ravnoj Romaniji.

Programom je predviđeno polaganje vijenaca i cvijeća na spomen-krst na Malom Zejtinliku u 12:10 časova.

Povodom obilježavanja 25 godina od egzodusa sarajevskih Srba danas je u crkvi Svetog proroka Ilije u Ilijašu služen parastos. Obilježavanju je prisustovala i delegacija Grada Istočno Sarajevo.

Kako žrtve sarajevskih Srba ne bi bile zaboravljene, sutra će u Istočnom Sarajevu biti otvorena izložba “Odbrana, egzodus, opstanak” u okviru obilježavanja 25 godina od egzodusa Srba iz Sarajeva.

Filter 2019