Fri. Sep 22, 2023
ћирилица /латиница

Медицинско особље у Источном Сарајеву на измаку снаге (ФОТО)

Извор: Срна, фото: Филтер

Медицинско особље Болнице “Србија” у Источном Сарајеву указало је данас на изузетно тешку епидемиолошку ситуацију и константан прилив пацијената са тешком клиничком сликом, те замолило грађане да поштују донесене мјере јер ће у супротном доћи до колапса.

Надзорна сестра у ковид одјељењу Маја Дрљан, која заједно са колегама, од 1. априла прошле године ради на овом одјељењу, рекла је новинарима да је Болница “Србија” у октобру и новембру лани имала огроман прилив заражених пацијената, али да се то не може упоредити са тренутниим стањем.

“Сваки дан кроз амбуланту имамо прилив од 35 до 50 људи, који су у јако лошем стању, капацитети су нам пуни, а принуђени смо и да повлачимо колеге са других одјељења, како би нам помогли. Људи раде и болесни, са температуром, остављамо кући своје болесне јер мора неко да ради. Ми не знамо колико ћемо, ни психички, ни физички ово моћи издржати”, упозорила је Дрљанова.

Маја Дрљан

Она је рекла да медицинско особље ради све што је у њиховој моћи како би збринуло све пацијенте који редовно примају неопходну терапију и кисеоник.

“Окупили смо се да дамо подршку свим нашим колегама у Републици Српској и Федерацији БиХ. Ја бих замолила све грађане да мало стану са изласцима, са дружењима, кафанама, пошто више не можемо издражати. Вјерујте, ово је постало неиздрживо”, нагласила је Дрљанова.

Главна сестра Болнице “Србија” Борјана Петровић упозорила је на јако тешку ситуацију и исцрпљеност свих радника, те напоменула да ова установа располаже са још 13 слободних кревета.

“Људи годину дана не користе годишње одморе и слободне дане. Морам поменути и наше колеге који су вирус корона добили као професионално обољење и имају трајне посљедице, а који су се, упркос томе, вратили на посао”, рекла је Петровићева.

Она је позвала све који не вјерују у вирус корона и све што се догађа да дођу и проведу само један дан у овој установи, јер је свака помоћ добро дошла, укључујући и физички рад, пошто је свакодневно потребно пренијети и по 100 боца са кисеоником.

Борјана Петровић

Петровићева је захвалила свим запосленим у Болници “Србија” – љекарима, медицинским сестрама, спремачицама, возачима и носачима, који улажу надљудске напоре како би читав систем функционисао.

Упитана да прокоментарише протест угоститеља у Источном Сарајеву, Петровићева је рекла да је свјесна да је свака нова мјера удар на економију, али да за 15 дана нико неће пропасти.

“Нама просто треба један простор гдје можемо да добијемо на времену да би сви људи били збринути, како не би долазили у ситуацију да не можемо да примамо и да бирамо кога ћемо спасити, а кога не”, појаснила је Петровићева.

Петровићева сматра да је разлог погоршања епидемиолошке ситуације свеобухватна опуштеност грађана, као и пуне кафане, дискотеке и скијалишта.

Надзорна сестра на Одјељењу интензивне његе Далиборка Дајић указала је на огроман прилив пацијената са јако тешком клиничком сликом, међу којима има и младих.

“Уморни смо и исцрпљени, али вјерујте да дајемо све од себе да помогнемо пацијентима. То су вома тешки пацијенти, који захтијевају велики напор и бригу. Молим људе, молим све грађане да се придржавају прописаних мјера, како би се изборили са овом ужасном епидемијом”, поручила је Дајићева.

Далиборка Дајић
©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com