Mon. Apr 12, 2021
ћирилица /latinica

Logoraši moraju imati podršku cijelog društva

Izvor: Grad Istočno Sarajevo

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić razgovarao je danas sa čelnicima Udruženja logoraša Sarajevsko-romanijske regije, koje djeluje od 2019. godine, s ciljem unapređenja položaja ove kategorije u društvu, definisanja i ostvarivanja prava, te prikupljanja činjenica i dokaza o stradanju tokom proteklog rata.

Predstavnici Udruženja upoznali su gradonačelnika o problemima sa kojima se logoraši suočavaju, te potrebi da se društvo u cjelini prema ovoj kategoriji odnosi sa više pažnje i uvažavanja.

Oni su tokom sastanka istakli potrebu posvećenijeg odnosa lokalnih zajednica prema logorašima, kao i medija, te zahvalili gradonačelniku Istočnog Sarajeva na prijemu i razumijevanju za njihove potrebe.

Ćosić je predstavnicima Udruženja logoraša poručio da su vrata Gradske uprave za njih uvijek otvorena i obećao svu potrebnu pomoć koju je kao gradonačelnik u mogućnosti da im pruži.

On je naglasio naophodnost šire društvene podrške logorašima, ljudima koji i nakon 25 godina od nesreće koja ih je zadesila imaju brojne probleme koji su posljedica njihove patnje iz rata.

Ćosić je istakao i potrebu formiranja baze podataka o svim logorašima sa područja Sarajevsko-romanijske regije, kako bi nadležne institucije i lokalne zajednice mogle kvalitetnije i konkretnije da se uključe u podršku ovoj kategoriji.

Filter 2019