Wed. Apr 21, 2021
ћирилица /latinica

Za skoro godinu dana u Palama registrovano 1 080 oboljelih od virusa korona

Autor: FILTER/D.L.

Na teritoriji opštine Pale trenutno je 48 aktivnih slučajeva zaraženih virusom korona. Od početka pandemije do danas ukupan broj registrovanih slučajeva u Palama iznosi 1 080. Nezvanično više od tog broja, jer se odnedavno testiraju samo građani sa težom ili srednje teškom kliničkom slikom.

Epidemiološka situacija trenutno nije zabrinjavajuća, istakao je u izjavi za Filter dr Nebojša Tanović, koordinator kvaliteta Doma zdravlja Pale.

Na području Pala svakodnevno se bilježe novi slučajevi oboljelih od virusa korona, a razlozi za pogoršanje epidemiološke situacije ogledaju se u nepoštovanju preventivnih mjera, navodi dr Tanović.

„Pogoršanju epidemiološke situacije doprinijelo je nepridržavanje mjera, počevši od svih društvenih dešavanja gdje je prisutna veća količina ljudi, zatim od proslavljanja određenih slava, svadbi, okupljanja na sahranama. Moramo pomenuti i sezonu na Jahorini. Ona je jednim dijelom dovela do povećanja broja pozitivnih“, kaže Tanović.

U zavisnosti od socijalnih dešavanja, dolazi i do pogoršanja epidemiološke situacije. Od početka pandemije virusa korona, svakodnevno se bilježe novi slučajevi, a trenutno stanje na teritoriji opštine Pale je takvo da kliničke slike pacijenata nisu za hospitalicaziju nego su za ambulantno liječenje.

„U zadnje vrijeme se testiraju oni sa teškom kliničkom slikom ili sa srednje teškom kliničkom slikom i dolazilo nam je 90% pozitivnih nalaza od svih nalaza koje smo radili. Trenutno je taj broj spao na nekih 60% ali uzimamo mnogo veći broj uzoraka. Kliničke slike u 0,5% slučajeva, ljudi završavaju u bolnici, što znači da, ako danas na programu testiranja imamo 22, njih jedno ili dvoje završe u bolnici”, objašnjava Tanović.

Starija populacija je i dalje najugroženija. Virus dovodi do slabljenja organizma, a razlog zašto stariji završavaju na respiratorima je što najčešće imaju još neku bolest koja ih dovodi u rizičnu situaciju. Virus se u organizmu zadržava i do 10 dana i dovodi do slabljenja organizma.

„Pacijenti se javljaju čim prepoznaju neke od simptoma. To najčešće bude temperatura koja traje od 7-10 dana. Ono zbog čega su stariji ugroženi je što sam virus ostavi određenu posljedicu na koju se kasnije “nakalemi” bakterijska upala na virusnu i to je jedan od razloga što se u terapiji daju antibiotici, da ne bi došlo do komplikacije“, istakao je Tanović.

On apeluje stanovnicima opštine Pale da se pridržavaju mjera, da nose maske, koriste dezinfikaciona sredstva i da smanje kontakte koji nisu obavezni.

Filter 2019