Sat. Apr 17, 2021
ћирилица /latinica

Za izgradnju škole i vrtića podrška sa republičkog nivoa

Izvor: Srna

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je u Istočnom Sarajevu da će institucije Srpske nastaviti da pomažu razvoj opštine Istočno Novo Sarajevo, kao što su činile i do sada, te najavila izgradnju još jedne škole koja će biti završena za nekoliko godina.

Ona je pohvalila saradnju rukovodstva ove lokalne zajednice sa svim institucijama Republike Srpske, te istakla da je teritorija grada Istočno Sarajevo od strateškog značaja za Srpsku gdje se zadržalo stanovništvo koje je nekada živjelo u Sarajevu, a doživjelo je traumu u građanskom ratu.

“Zaista se dobro osjećam ovdje, jer vidim jedan novi grad koji diše punim plućima, koji izgleda moderno, a odgovara potrebama svojih stanovnika, a ima i ljude koji imaju viziju kako dalje da se razvija”, rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je rekla da daje podršku svemu onome što su lokalne vlasti i zamislile i ostvarile, kao i da rukovodstvo Istočnog Novog Sarajeva razumije potrebu svojih stanovnika i hoće da im bude na usluzi.

“Mogu obećati građanima Istočnog Novog Sarajeva da sve što budu zajedno dogovorili sa lokalnim vlastima, podržaće republičke vlasti”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da su sadašnji načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić i njegov prethodnik Ljubiša Ćosić, zajedno sa institucijama Republike Srpske, napravili mjesto u kojem ima sve više stanovnika, ali i djece, čime raste potreba za novim sadržajima i ponudama.

Nakon razgovora sa načelnikom i zajedničkim obilaskom Parka velikana i lokacija na kojima će biti iskopano jezero i izgrađen vrtić, ona je rekla da današnjom posjetom želi da pruži podršku viziji izgradnje opštine Istočno Novo Sarajevo.

“Zahvaljujem se načelniku Katiću na pozivu, koji želi da ova opština nastavi da se razvija, kao što se razvijala i do sada, ne gubeći ovu dinamiku koja je vidljiva i prisutna čitav niz godina”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je novinarima rekla da će biti izgrađen rekreativni centar sa jezerom i čitavim nizom drugih sadržaja, koji će predstavljati mirnu oazu za stanovnike ove lokalne zajednice, te izrazila zadovoljstvo jer postoji potreba za objektima za predškolsku i školsku djecu.

Cvijanovićeva je podržala izgradnju nove škole, ali i vrtića, za koji je rekla da će kabinet predsjednika Republike Srpske učestvovati u sufinansiranju tog projekta.

“Poslaću privrednike da i oni kao investitori budu oni koji će praviti stanove, da mi rješavamo neke druge sadržaje, a danas se možemo pohvaliti svim onim što su i kulturni i sportski sadržaji, a biće još toga u budućnosti”, naglasila je Cvijanovićeva.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić izjavio je da je sa predsjednikom Srpske Željkom Cvijanović danas dogovorena izgradnja novog vrtića, što će biti zajednički projekt ove opštine i Kabineta predsjednika Srpske.

Katić je naveo da već postoji idejno rješenje za vrtić, čija bi izgradnja trebalo da košta oko 1,2 miliona KM, te da će iduće sedmice biti raspisan javni poziv za izradu glavnog projekta, a potom i za odabir izvođača da bi mališani već iduće godine mogli da usele u novi objekt.

Nakon razgovora sa Cvijanovićevom i zajedničkim obilaskom Parka velikana i lokacija na kojima će biti iskopano jezero i izgrađen vrtić, Katić je pojasnio da se ukazala potreba za izgradnju još jednog vrtića, budući da je ovo jedna od rijetkih lokalnih zajednica u Srpskoj sa pozitivnim priraštajem.

Katić je podsjetio da je u opštini Istočno Novo Sarajevo 2017. godine, zajedno sa institucijama Republike Srpske izgrađen vrtić “Patrijarh Pavle”, čiji je početni kapacitet bio 120 mjesta, a ali je zbog uvećane potrebe prostor reorganizovan i dobijeno je 170 mjesta.

“Razgovarali smo o još jednoj ideji, a to je da podignemo spomen-obilježje za žrtve NATO bombardovanja”, rekao je Katić.

On je podsjetio da su 1995. godine i Sarajevsko-romanijska regija i Republika Srpska pretrpjele velike žrtve od NATO agresije, u kojoj je stradalo 50 vojnika i oko 170 civila.

Katić je dodao da je upoznao predsjednika Srpske sa projektima čija je realizacija započela u ovoj opštini, prije svega radovima na završetku sportske dvorane i zgrade pozorišta.

“Ove godine zajedno sa Vladom Republike Srpske krećemo u izgradnju studentskih domova, zgrade rektorata, muzičke akademije, uređenje korita rijeke Tilave, izgradnju jezera koje će biti oaza mira za sve stanovnike opštine”, rekao je Katić.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo precizirao je da je riječ o projektima vrijednosti veće od 20 miliona KM, koji bi trebalo da budu završeni u narednih godinu i po, a realizuju se u saradnji sa institucijama Srpske.

Katić je iskazao veliku zahvalnost Cvijanovićevoj za podršku i razumijevanje za sve dobre stvari koje su urađene ili se rade u Istočnom Novom Sarajevu, zajednički sa Vladom Republike Srpske i srpskim članom i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

“To je pravi primjer kako opština Istočno Novo Sarajevo zajedno sa institucijama Republike Srpske radi na ostvarenju projekata za bolji i ljepši život u našoj lokalnoj zajednici”, istakao je Katić.

Filter 2019