Mon. Apr 19, 2021
ћирилица /latinica

Zajednički do boljeg plasmana poljoprivrednih proizvoda

Autor: FILTER/D.L.

U Palama je održan sastanak o temi regionalnog razvoja poljoprivredne proizvodnje. Učestvovali su predstavnici opština u sastavu grada Istočno Sarajevo koji su iznijeli prijedloge zajedničkog djelovanja s ciljem uvezivanja poljoprivrednih proizvođača.

Vanja Vukojičić, projekt menadžer, istakla je da je na današnjem sastanku razgovarano o zaključcima i segmentima koje treba unarijediti kako bi se poljoprivredna proizvodnja dovela na zavidan nivo. Jedan od tih zaključaka se odnosi na uključivanje Poljoprivrednog fakulteta kao savjetodavne podrške.

„Došli smo do zaključaka koje ćemo u što skorijem vremenu da sprovedemo. Jasno smo postavili aktivnosti koje svaka opština treba da ispuni kako bismo mogli da idemo dalje i da razvijamo našu poljoprivrednu proizvodnju. Došli smo do zaključaka da mi imamo resurse, da ih trebamo iskoristiti ali i da to ne možemo da radimo kao pojedinci. Trebamo da ukrupnimo našu proizvodnju, da okupimo naše poljoprivredne proizvođače, da stvorimo kvalitetnu ponudu. Potrebno je i da uključimo stručna lica koja zaista poznaju tematiku i da damo podsticaje i motivaciju ljudima da se bave proizvodnjom ali i ruralnim razvojom“, istakla je Vukojičićeva.

Ona je dodala da Agrarni fond grada Istočno Sarajevo treba da bude tijelo koje će sve poljoprivredne proizvođače da okupi i da informiše o otvorenim javnim pozivima, te o kriterijumima koje treba ispuniti kako učestvovali u tim projektima.

Boško Jugović, načelnik opštine Pale istakao je da je današnji sastanak organizovan s ciljem pronalaska odgovarajućeg modela kako uktupniti proizvodnju, te proizvode plasirati na tržište. On je dodao da se opština Pale može svrstati u u red prioritetnih opština u oblasti poljoprivrede.

„S obzirom na to da posjedujemo kvalitetnu i savremenu pijacu, došlo je vrijeme da te proizvode plasiramo kroz određena udruženja. Iz tog razloga smo danas organizovali ovaj sastanak gdje će svi načelnici odjeljenja za privredu iz opština u sastavu grada Istočno Sarajevo, kao i naši prijatelji iz Rudog, da prenesu određene pozitivne prakse”, rekao je Jugović.

Filter 2019