Thu. Apr 22, 2021
ћирилица /latinica

Dan državnosti Grčke obilježen i u Palama

Autor: FILTER/D.L.

Povodom obilježavanja nacionalnog praznika Grčke – 200 godina od rata za nezavisnost ove države, Opština Pale i Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu upriličili su ceremoniju za Dimitriosa Papandreua, ambasadora Republike Grčke u Bosni i Hercegovini.

Ambasador Papandreu prisustvovao je večernjem bogosluženju u hramu Sabora Svetog Arhangela Gavrila, koje je služeno na grčkom jeziku, a potom je, u znak prijateljstva naroda Grčke i Republike Srpske, upriličena iluminacija zgrade Filozofskog fakulteta u bojama grčke zastave.

Papandreu je istakao je da je ovo jedan od najvažnijih datuma novije istorije Grčke, te zahvalio organizatorima na obilježavanju ovog značajnog praznika u Palama.

„Večeras i danas Grčka slavi jedan od najvažnijih datuma novije istorije, a to je 200 godina od Grčkog ustanka koji je počeo 1821. godine. Radujemo se mnogo što je opština Pale uzela učešća u obilježavanju i proslavi ovog tako značajnog datuma za nas. Želim da se zahvalim našim sveštenicima ovog svetog hrama koji su večeras upriličili doksologiju u čast svih ustanika i ovog velikog dana. Takođe, posebna zahvalnost gospodinu rektoru Univerziteta u Istonom Sarajevu, dekanu Filozofskog fakulteta i svim profesorima čiji smo iskreni prijatelji”, istakao je Papandreu.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović ukazao je na jedinstvo srpskog i grčkog naroda, te istakao zahvalnost grčkom ambasadoru što je odlučio da baš u Palama obilježi najznačajniji grčki praznik.

„Paljanima je sigurno zadovoljstvo večeras što smo mogli napraviti ovaj prijem za ambasadora a isto tako smo mu zahvalni što je on od toliko gradova u Republici Srpskoj izabrao baš Pale, da večeras provede veče sa nama povodom najznačanijeg grčkog praznika. Činjenica da je grčki narod pomagao Srbe dovoljno govori o jedinstvu ta dva naroda i o slozi. U ime svih građana opštine Pale, vrata Pala su uvijek otvorena. Bilo nam je izuzetno zadovoljstvo što smo večeras ovim gestom pokazali jedinstvo srpskog i grčkog naroda”, rekao je Jugović.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić istakao je zadovoljstvo što je Univerzitet dao mali doprinos u obilježavanju značajnog jubileja prijateljskog, grčkog naroda .

„To je zaista mali doprinos za sve ono što je grčki narod uradio za naš srpski narod. Prije 22 godine, na današnji dan 25. marta 1999. godine, grčki narod je ukazao na neprvdu koja se u tom trenutku odvijala nad srpskim narodom i početak brutalne agresije i NATO bombardovanja Srbije
Pored toga, grčki narod je mnogo pomogao nama, u Republici Srpskoj, mnogo porodica iz Srpske je tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata boravilo u Grčkoj i steklo određena prijateljstva do dan danas”, rekao je Kulić.

Draga Mastilović, dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, dodao je da Srbi imaju poseban odnos sa grčkim narodom, te da se to prijateljstvo posebno pokazalo devedesetih godina.

„To je jedna bliskost, jedna istinska vezanost između dva naroda. Mi smo zadovoljni što danas možemo da izrazimo zahvalnost grčkoj državi i narodu za sve ono što su uradili i da na skroman način, ali zaista prijateljski i pun ljubavi, obilježimo ovaj veliki praznik – Dan državnosti Grčke”, naveo je Mastilović.

Ove godine, Filozofski fakultet otvoriće Centar za grčke studije gdje će se proučavati grčki jezik, kultura, istorija, civilizacija. Svečano otvaranje grčkog centra predviđeno je za maj ove godine.

Filter 2019