Wed. Apr 21, 2021
ћирилица /latinica

Vlada Srpske: Uvođenje zajedničkih udžbenika sa Srbijom

Izvor: Srna

Vlada Republike Srpske usvojila je danas informaciju o uvođenju novog sa Srbijom jedinstvenog pristupa izučavanju predmeta od nacionalnog značaja i izradi udžbenika za nastavne predmete srpski jezik i književnost, istorija, geografija, poznavanje prirode i društva, muzička kultura i likovna kultura.

Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije i Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske, kao potpisnici Sporazuma o saradnji u oblasti obrazovanja od 10. marta prošle godine, saglasili su se da će ostvarivati saradnju prvenstveno kroz realizovanje zajedničkih aktivnosti na zaštiti srpskog jezika i očuvanja ćirilice, kao i izradu zajedničkog nastavnog plana i programa i udžbenika, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Resorna ministarstva saradnju će ostvariti i kroz omogućavanje zajedničkog korišćenja svih kapaciteta u promovisanju srpskog jezika, zajedničko djelovanje na očuvanju i razvoju srpskog nacionalnog jezičkog i kulturnog identiteta, povezivanje obrazovnih institucija i pojedinaca, kao i obezbjeđivanje nastavnog kadra, udžbenika i knjiga.

Ministarstvo prosvjete i kulture je zaduženo da u saradnji sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Novo Sarajevo i resornim ministarstvom Srbije obezbijedi zastupljenost sadržaja definisanih zajedničkom jezgrom nastavnog programa za nastavne predmete od nacionalnog značaja u udžbenicima za Republiku Srpsku.

Zadužuje se Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske da u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije formira radnu grupu s ciljem uvođenja novog pristupa izučavanju predmeta od nacionalnog značaja sa Srbijom i izrade udžbenika za nastavne predmete srpski jezik i književnost, istorija, geografija, poznavanje prirode i društva, muzička kultura i likovna kultura.


Filter 2019