Wed. Apr 21, 2021
ћирилица /latinica

Vlada Srpske za film „Djeca Kozare” izdvaja 200.000 KM

Izvor: Srna

Vlada Republike Srpske donijela je Instrukciju o organizovanju rada tokom pandemije novog virusa korona, kojom se uređuje organizovanje procesa rada u republičkim organima uprave Srpske, način organizovanja rada od kuće i korištenje pauze tokom pandemije.

“Tokom pandemije novog virusa korona, republički organi uprave će organizovati rad od kuće za poslove za koje je to moguće u skladu sa preporukama Republičkog štaba za vanredne situacije”, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Prilikom organizovanja procesa rada, a naročito u pogledu organizacije i upućivanja radnika na rad od kuće, pojašnjava se, vodiće se računa o zaštiti naročito osjetljivih kategorija radnika, kao što su trudnica i majka koja doji, radnik kod kojeg je utvrđena smanjena radna sposobnost ili postoji rizik od nastanka invalidnosti, lice oboljelo od profesionalne bolesti.

Biće vođeno računa i o starijim licima i lica sa hroničnim oboljenjima /uključujući hipertenziju, pulmološka i srčana oboljenja, dijabetes, karcinogena oboljenja, korišćenje imunosupresiva, itd./, licaima sa invaliditetom, licima sa porodičnim obavezama /briga o djeci ili drugim članovima uže porodice/, kao i drugim licima čije je zdravlje naročito ugroženo.

Vlada Srpske usvojila je i Informaciju o zahtjevu producentske kuće “NETFILM” iz Banjaluke za finansijsku podršku igranom filmu “Djeca Kozare”.

Zadužuje se Ministarstvo prosvjete i kulture i Ministarstvo finansija da, u svrhu finansijske podrške filmu obezbijede sredstva iz Budžeta Republike Srpske za 2021. godinu, u iznosu od 200.000 KM.

Film “Djeca Kozare”, kako se ističe, predstaviće svu tragediju stradanja djece, srpskog i drugih naroda koja se desila u vrijeme Drugog svjetskog rata i ispričati tragičnu priču o genocidu počinjenom od Nezavisne Države Hrvatske.

“Time se uklapamo u evropska nastojanja da se kultura sjećanja, a naročito za zločin genocida, obilježi filmom koji u gotovo svim svojim elementima ima tu tragediju”, navodi se u saopštenju.

Riječ je o međunarodnom filmskom projektu, a partneri su iz Srbije, Češke, Francuske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Hrvatske, s tim da će se cijeli film snimati na teritoriji Republike Srpske i biće angažovani svi filmski potencijali Republike Srpske, čime se stiče status glavnog producenta.Filter 2019